SHARE

Danas većina poslova uključuje neku vrstu rada na računalu, a poslovi koji su uz usko vezani uz kompujuter, primjerice informatički i programerski, vrlo su poželjni zbog dobre plaćenosti.
Tehnologija je izvrsna stvar, učinkovita je, i često zabavna, ali sjediti svaki dan za stolom nije nimalo lako; u biti je i pogubno za zdravlje.

Blog Lifehack je podijelio 6 načina na koje možete ublažiti zdravstvene tegobe koje dolaze kad radite posao na računalu, odnosno kada satima budete vezani za radni stol:

1. Odmorite oči

Ovo će vam možda zvučati malo šašavo, ali važno je redovito odmarati oči. Računalni monitori emitiraju svjetlost i zbog toga umaraju oči, a predugo neprekinuto gledanje u ekran može vam uzrokovati značajno naprezanje očiju. Ekran odmaknite od lica barem za duljinu vlastite ruke. Previše vremena provedenog pred ekranom može vam isušiti oči, zamagliti vid, i uzrokovati glavobolje.

Zbog toga je važno da redovito odmičete pogled s ekrana, i povremeno čak zatvorite oči. Također možete isprobati i vježbe za oči. Odmorite oči barem svakih pola sata u radnom danu. Čak ako ih zatvorite i samo na 5 minuta, osjećat ćete se bolje i umanjit ćete naprezanje očiju.

2. Ustanite se i protegnite se

Ovo nalaže zdrav razum. Svakih pola sasta do sat, trebate se ustati odšetati od računala. Važno je i protegnuti ruke i noge kad možete. Nagnite se prema naprijed, i dotaknite prste (ako možete). Istegnite listove. Ispružite ruke prema gore, napravite kružne pokrete dok su vam ruke raširene kako bi istegnuli ramena. Glavu okrećite lijevo i desno, i pomičite je gore-dolje. Mijenjajte poziciju tijela više puta u danu ako je moguće. Najgore je 8 sati sjediti na istom mjestu. Stacionarna pozicija remeti vam cirkulaciju, a loša je i za mišiće, zglobove, oči, ramena, leđa, vrat, pa čak i zapešća.

3. Preživite posao na računalu uz dovoljno tekućine

Mnogo ljudi ne unosi dovoljno tekućine u organizam. Lako je zaokupirati se poslom i ostati pred računalom. Ali ako već predugo sjedite, popijte dovoljno tekućine (pogotovo vode). Voda je nužna za pravilno funkcioniranje jetre, i pomoću nje tijelo izbacuje toksine. Treba vam barem 10 punih čaša vode dnevno. Neka vam to uđe u naviku. Držite punu bocu vode pri ruci kako bi se posjetili da redovito pijete. Ako volite tjelesne aktivnosti, primjerice trčanje ili bicikliranje, trebate biti i više vode kako bi nadomjestili oznojenu tekućinu.

4. Jedite zdrave obroke

Ponekad je zgodnije zgrabiti čokoladicu, krafnu, ili komad pite, jer su vrlo lako dostupni, pekare i kiosci su posvuda. Ali ne samo da je šećer nezdrav, nego su te namirnice u pravilu prepune kalorija, koje će vam povisiti težinu. Trudite se priskrbiti zdravu užinu, kući i na poslu.

Svježe voće i povrće najbolja su užina. Orašasti proizvodi i sušeno voće također su dobar izbor. Pazite da te namirnice imaju nisku razinu šećera, i svakako izbjegavajte čips i prženu hranu – to je put do zdravijeg života. Također predlažem da ručak ne jedete za radnim stolom, jer ćete tako lako ući u iskušenje da izbjegnete tjelovježbu, a i dodatno ćete izmoriti oči (a možda ćete i izgorjeti):

5. Krećite se

Najbolji savjet koji vam mogu dati je da se krećete. Pokušajte se svakih sat vremena ustati i prošetati, i nipošto nemojte sjediti dulje od 2 sata u komadu. Šetajte što više možete. Što više budete vježbali, bolje ćete se osjećati. Na duljim pauzama, vježbajte brzo hodanje, ili se penjite stubištem. Prije svake intenzivnije vježbe nemojte se zaboraviti istegnuti.

6. Uzmite vremena za relaksaciju

Čim se vratite kući s posla, uzmite vremena za opuštanje. Ovo je vrlo važno, jer možete poboljšati raspoloženje, i podignuti razinu energije. Trebate dozvoliti umu i tijelu da se odmore. Kad stignete doma, odvojite 15 minuta do pola sata za ležanje zatvorenih očiju. Bit ćete oduševljeni rezultatima relaksacije. Ona pruža vašem tijelu vrijeme potrebno kako bi uistinu uživali u danu. Fizička i mentalna relaksacija iznimno su važni za dobro zdravlje.

Ubacite navedene korake u dnevnu rutinu

Ovi će vam savjeti pomoći da svakodnevno postajete zdraviji. Odmorite oči, ustanite se i protegnite, pijte dovoljno tekućine, jedite zdrave obroke, prošetajte se, i na kraju se opustite. Lako je zapamtiti ovih 6 koraka, ubacite ih u svakodnevnu rutinu. Život će vam postati bolji ako ste zdraviji, i ako imate više energije.

Previše radnih sati može vas dotući

Posljedice neprekinutog dugog rada, i pretrpavanja nezdravim namirnicama, će vas brzo sustići, i razoriti vam zdravlje. Ako ste mladi, nemojte misliti da ste otporni na sve. Ako ste u srednjim godinama, ili pred mirovinu, ovi zdravi savjeti su vam još triput bitniji. Ne počnete li se brinuti za sebe, osjećat ćete se slabije, i imunitet će vam opadati, zbog čega ćete češće biti bolesni.

Ozbiljni zdravstveni problemi

Nezdrave navike mogu dovesti do ozbiljnih dugoročnih zdravstvenih problema, a u prvom planu pod time mislim da vam povećavaju rizik od triju najvećih svjetskih ubojica: srčane bolesti, dijabetes i rak. Predugo sjedenje je povezano s debljanjem i skraćenim životnim vijekom. Mnogi doktori vjeruju da je većina svih ozbiljnih zdravstvenih problema povezana upravo s nezdravim svakodnevnim navikama, primjerice nedostatkom sna, nedovoljnim vježbanjem, i nezdravom prehranom.