SHARE

Dakle, morat ćete raditi s godišnjeg? Ništa neobično u današnje vrijeme. Imate li vlastiti biznis, ili ste zaposleni u privatnoj kompaniji koja optimizira broj zaposlenika, radite li na projektu koji ima skori rok završetka, a vaš doprinos je kritičan, vjerojatno ćete se naći u situaciji da morate i tijekom godišnjeg odmora odraditi nešto posla.

Ako ništa drugo, imate tvrtkin mobitel i očekuje se od vas da se javite kad nazove kolega koji vas mijenja i ne poznaje točno neku od procedura s kojima se susrećete svakodnevno.

Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete uspjeti odraditi potrebno, a da ne pokvarite odmor:

1. Definirajte vrijeme tijekom kojeg ćete raditi s godišnjeg

Nemojte dopustiti da vam se posao prelije izvan točno određenih termina i preuzme cijeli dan. Dobri termini za obavljanje zadataka su rano jutro, kad je prerano za odlazak na kupanje ili izlete, kasna večer, ako niste tip od izlazaka, ili sredina dana, kad je prevruće za boraviti na otvorenom.

Izaberite jedan od tih termina, koji vam najmanje šteti dnevnom rasporedu i obavite tijekom sat ili dva mailove i drugo što je potrebno. Onaj sredinom dana možda je najbolji, jer tijekom njega možete i odgovoriti na propuštene pozive od protekla 24 sata.

2. Riješite tehničke probleme unaprijed

Ne smijete tijekom odmora gubiti vrijeme na rješavanje tehničkih poteškoća, jer vas one mogu maksimalno isfrustrirati. Dogodit će vam se da vrijeme curi, a vi još niste niti počeli raditi, jer tražite na sporom internetu drajvere za neki periferni uređaj. Stoga dobro provjerite prije polaska:

  • Jeste li ponijeli laptop, mobitel, sve punjače i drugu opremu koja će vam trebati
  • Je li struja, ako putujete u stranu državu, adekvatna vašoj opremi, ili trebate dodatne adaptere
  • Ima li na mjestu gdje ćete raditi brzog i pouzdanog interneta. Ako nema, kakva su iskustva s upotrebom mobilnog interneta na toj mikrolokaciji
  • Je li softver koji koristite osvježen i funkcionalan

3. Predvidite razdoblja tijekom kojih ćete se potpuno isključiti

Važno da je postoje trenuci kad ste posvećeni samo odmoru. Obavijestite suradnike unaprijed da se nećete moći javljati dok ste u moru ili kad izađete na večeru. Isplanirajte u sklopu godišnjeg cjelodnevni ili višednevni izlet tijekom kojeg uopće nećete raditi bez obzira na okolnosti i obavijestite suradnike o tome.

4. Ostavite nebitno za kasnije

Precizno definiranje izgleda čestitki koje će tvrtka slati partnerima oko Božića može pričekati jesen, zar ne? Ako već morate raditi s godišnjeg, obavite samo kritične stvari i ne bavite se sporednim zadacima koji nisu hitni. Smisao odmora je ipak u tome da se s njega vratite osvježeni i kreativniji, kako biste mogli dati sve od sebe u vrijeme kad ste i tijelom prisutni na poslu.