SHARE

Steve Jobs, Lee Iacocca i Darko Šket primjeri su vođa koji su preuzeli tvrtku i potpuno je zaokrenuli. Tvrtke koje vode vrhunski vođe, polučuju izvrsne rezultate. Dobre vođe preokrenu tvrtke u stečaju, motiviraju zaposlenike, učinkovito reagiraju na tržišne promjene i ostaju na vrhu biznis klime koja se konstantno mijenja.

Neučinkoviti vođe, s druge strane, mogu zdravu tvrtku odvesti u propast. Statistike pokazuju da u prvih 18 mjeseci nakon što se zaposle, glavni izvršni direktori zakažu u 38 do 50 posto slučajeva. Nitko od njih naravno ne očekuje da će propasti, ali očito im nešto nedostaje.

Kako usavršiti vještine vođenja?

Ako vam je vodstvo nova stvar ili ako mislite da niste dovoljno učinkoviti zasad, evo 6 načina na koje se možete poboljšati, a podijelila ih je stranica business.com:

1. Dopustite da se neuspjeh dogodi

Često se kaže da dobre vođe vjeruju zaposlenicima. Iako je ta izreka točna, povjerenje treba graditi. Kad povjerenje nije testirano, bazirano je na predosjećaju, a nitko nikad nije vodio uspješan posao utemeljen samo na “dobrim vibrama”.

Darujte zaposlenicima povjerenje i dopustite im da sami isprobavaju pojedine ideje koje možda budu korisne, a možda i ne. Tek kad im dovoljno vjerujete da ste spremni na neuspjeh ćete postati pravi vođa koji će donijeti uspjeh.

2. Volontirajte

Volontiranje nosi niz prednosti, i čudno je da više ljudi ne prakticira bilo kakav tip redovitog volontiranja. Vođama ili onima koji to žele postati, osjećaj da su dijelom tima u kojem netko drugi donosi odluke može biti katarzičan.

Osim što vam dođe kao predah, volontiranje vam može pomoći da ostanete prizemljeni. Potrebe vaše tvrtke ponekad se čine kao najvažnija stvar na svijetu. Volontirajući se lakše prisjetite da su zahtjevi svakodnevnog života puno bitniji i da su neuspjesi bili puno kobniji za mnoge ljude. Ta perspektiva drži vas čvrsto na zemlji.

3.Pronađite hobi

Slično kao i volontiranje, hobi vas može podsjetiti da je vaš život više od samo posla. Slažite puzzle, promatrajte ptice ili radite bilo što drugo što vam može pojačati kreativnost i istrenirati mozak.

To će vam pomoći da ne shvaćate sve previše ozbiljno, i dati vam svjež uvid na bitne stvari. Hobi vam skreće misli sa stresnih stvari, a zbog toga postepeno postajete bolji na poslu i učinkovitiji vođa.

4. Vježbajte borilačke vještine

Iz borilačkih vještina svi mogu puno naučiti, a pogotovo vođe. Osim zdravstvenih prednosti koje donose, također vam pomaže samodisciplini, samopouzdanju, umanjuje vam stres i poboljšava sposobnost fokusiranja.

Kao vođa posla, često ćete morati raditi prekovremeno, tako da je bitno dobiti unutarnju snagu i bistrinu koje će vam pomoći pri donošenju odluka. To je također dobar način da se “ispušete” – što može biti ključno kad ste pod stresom zbog posla.

5. Kao vođe nemojte kriti istinu

Dobra komunikacija jedna je od ključnih osobina vrhunskih vođa, a bitno je i o čemu pričate. Možete lako doći u iskušenje da lažete zaposlenicima i kolegama.

Uspješni vođa preuzima odgovornost za bilo kakav ishod, jer je to jedini način za popraviti i promijeniti stvari koje ne funkcioniraju. Morate biti otvoreni na povratne informacije i biti spremni učiti iz pogrešaka kako bi biznis napredovao, a uz to ćete moći izbjeći negativne obrasce ponašanja i greške iz prošlosti.

6. Ugasite internet

Tehnologija i multitasking su uništili našu produktivnost.

Odlogirajte se iz e-maila.

Ugasite laptop.

Uzmite bilježnicu u ruke, a mobitel stavite na “bešumno”.

Kad je vrijeme za rješavanje problema ili stvaranje ideja, internet je zadnja stvar koju bi trebali gledati. U tišini, bez ometanja, lakše ćete naći odgovore iz dubine uma, najvažnijeg resursa svakog vođe.

Vođa se ne postaje preko noći. Potrebna je pažnja i napor. Pratite ovih 6 koraka kako bi postali bolji vođa, i imat ćete više šanse biti uspješni na tržištu godinama.