SHARE

Posljednjih nekoliko godina se mnogo čuje u društvu znanja i potrebi cjeloživotnog obrazovanja. Neke od reformi koje su provedene pokazale su se dobrima, primjerice državna matura, koja je gotovo iskorijenila korupciju i nepotizam pri upisima na fakultete. Druge su veoma dvojbenog učinka, primjerice uvođenje bolonjskog sustava, kojim nitko nije zadovoljan.

Istodobno, na međunarodnim PISA testiranjima, hrvatski učenici redovito bilježe katastrofalno loše rezultate. Više od 27 posto hrvatskih građana starijih od 19 godina ima završenu ili nezavršenu osnovnu školu kao krajnji stupanj obrazovanja koji su postigli. Oko 17 posto građana je visokoobrazovano, prosjek Europske Unije kreće se oko 23 posto. 2 posto stanovnika Šibensko-kninske županije starijih od 10 godina je nepismeno. Očit je nesrazmjer između načelnih i ispraznih dobrih želja političara i stvarnih rezultata koje njihove politike donose.

Kad blog Pick the Brain kaže da je obrazovanje najveći dar koji roditelji mogu dati djeci, teško se ne složiti s njihovim tvrdnjama. Evo kako na važnost obrazovanja gledaju u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji u kojoj se nalazi 14 od 20 najboljih svjetskih sveučilišta (prema jednoj od klasifikacija, zagrebačko je 259. u Europi i između 601. i 650. u svijetu):

Obrazovanje je imovina koja se s godinama uvećava u vrijednosti; i ostaje uz vas kad vam život dobaci nešto neočekivano. Vrijednost dobrog obrazovanja ne može se procijeniti, jer to za svakog znači nešto drugo. Ali, zajednički je stav da obrazovanje daje poticaj samopouzdanju, i pomaže vam da krenete sami i radite što želite bez straha od neuspjeha i podsmjehivanja. Obrazovanje nije samo pohađanje škole ili fakulteta i prikupljanje titula, to je proces učenja koji obogaćuje znanje i poboljšava vještine, prosudbu i mudrost. Tražite li samopouzdanje, evo načina na koje će vam obrazovanje u tome pomoći:

  • Poboljšava vaš status u društvu; Obrazovanu osobu se poštuje i uzima za uzor, u susjedstvu i u zajednici. Ljudi će imati bolji prvi dojam o vama i činit će im se da ste ozbiljniji u svakom pogledu.
  • Bit ćete zadovoljni sobom; Kad nešto dobro znate i uvjereni ste u svoje poznavanje materije, osjećat ćete duboko zadovoljstvo, osobito ako ste tijekom školovanja osvajali nagrade i priznanja kojima je odana počast vašim naporima. Čak i samo učenje radi učenja donosi zadovoljstvo samo po sebi.
  • Omogućava vam vješto komuniciranje; Imate li veliko znanje, lakše ćete i elokventnije izložiti svoje ideje. Bit ćete sigurni u to što želite reći i način na koji ćete to reći. Stoga će vaša poruka biti moćnija i imat će očekivani učinak.
  • Daje vam podlogu za karijeru; Svaka karijera izgrađena je na temelju znanja. Ono može biti formalno ili neformalno, ali bez početnog znanja i bez ustrajnog učenja na poslu, nećete nikad doći do profesionalnog uspjeha.
  • To je platforma na kojoj možete nastaviti graditi; Znanje vam omogućuje širenje vašeg repertoara: jednom kad ste počeli učiti i shvatili za što ste sve sposobni, nebo je granica. Kod znanja nema krajnje granice – formalno i neformalno učenje su cjeloživotni procesi koji utječu na vašu kvalitetu življenja i poboljšavaju opći osjećaj dobrobiti.
  • Otvara vrata i pruža prilike; Povratak u školu zbog nastavka obrazovanja i dobivanja novih kvalifikacija omogućava vam zaokret u životu na više načina. Kad stječete nova znanja i vještine, otvaraju vam se nove prilike.
  • Omogućava udoban život; Obrazovanje i učenje su jako važni za vaš financijski uspjeh u životu. Diplome vam omogućavaju da pronađete posao, a učenje na poslu s iskustvom vas čini pogodnijima za uspon na korporativnoj ljestvici.

Obrazovanje je najvrjednije kad je cjeloživotno i kad se primjenjuje pametno i pravodobno.