SHARE

Crta između racionalne potrošnje i pretjerane štedljivosti je tanka, i ponekad nije posve jasno definirana. Kad se nalazite duboko unutra, u svakodnevnoj borbi sa svojim mjesečnim budžetom, zbog niza psiholoških čimbenika, kao što su želja za pripadanjem ili reklamne poruke, možete donijeti pogrešnu odluku. Bilo da potrošite novac na nešto što vam nije potrebno, ili da ne kupite nešto što vam je zaista trebalo i bilo bi korisno.

Ipak, čini se da postoji jednostavna metoda, zasnovana samo na jednom pitanju, kojom možete utvrditi vrijedi li neko iskustvo ili predmet vašeg novca.

Bloger Trent sa Simple Dollara kaže da najviše žali za time što je nakon završenog fakulteta počeo svoj životni stil financirati zaduživanjem. Kao mala, individualna, verzija Grčke, Trent je na dug kupio lijepi automobil, plaćao je obroke u restoranima kreditnom karticom, kupovao gomile knjiga i financirao skupe hobije. Danas toga automobila više nema, hobijima se ne bavi, a skupe večere u restoranima je uglavnom zaboravio.

Većinu novca koji je posudio rasuo je na kratkoročni životni stil, a osim dugova, sve je isparilo za nekoliko godina. Krivac za to bila je psihologija: on je jednostavno vjerovao da mora ući u dugove kako bi financirao moderan, udoban život. Društvo ga je uvjerilo da mora kupiti sve te stvari, jer ako ih ne kupi, živi u siromaštvu.

Evo kako je on promijenio svoj život: “Što se dogodilo kad sam to shvatio? Moj svakodnevni život je ostao prilično dobar, ali sam otplatio svaki cent svojih dugova, uključujući i kredit za kuću, u roku pet godina. Ono što je zaista tužno je to što danas razumijem da bih sve što mi je tada bilo važno u životu mogao imati bez posuđivanja novca. Nije mi trebao kredit za auto ili gomila dugova na karticama za dobar, moderan, život.”

Trent kaže da bi volio da se može vratiti u prošlost i sam sebi 2002. reći što je shvatio. Tvrdi da bi danas već bio u mirovini, da je onda znao što sada zna. Evo njegovog najvažnijeg pravila:

Prestanite kupovati stvari kojih se za tjedan dana nećete sjećati

Za njega je to najvažnija lekcija koju je naučio otkako se bavi osobnim financijama. Ako je riječ o iskustvu ili predmetu kojeg se nećete sjećati nakon nekoliko dana, ne trošite novac na to. Ako je riječ o nečemu što nije vrijedno pamćenja, novac je bačen.

Jedine nepamtljive stvari na koje trebate trošiti novac su osnovne namirnice, osnovna odjeća i stanovanje. Trent kaže: “Ljudi često imaju u životu pamtljiv događaj kad učine nešto u čemu uživaju, primjerice, ukusna jutarnja kava s prijateljem. Onda to počnu ponavljati i ponavljaju dok više uopće nije pamtljivo. To postaje normalno i posve zaboravljivo. I onda se samo pretvara u ekstra trošak, a vi doslovno bacate novce.”

Čak i posebne stvari mogu postati obične. Prva knjiga koju kupite ove godine će vam vjerojatno ostati u sjećanje. Ali što s tridesetom po redu? Samo ćete je baciti na policu, gdje će skupljati prašinu.

Trentov savjet je da uzmete svoje ispise kreditnih i debitnih kartica te uđete u trag takvim troškovima. Trebat će vam papirnati trag, jer ste ih već zaboravili.