SHARE

Stresan posao, problemi s novcem i pritisak obitelji i prijatelja mogu čak i najvedriju osobu učiniti tjeskobnim pesimistom. Ali svi problemi su u vašoj glavi; kad jednom shvatite da vlastito raspoloženje možete kontrolirati, bit ćete spremni nositi se sa svim životnim izazovima. Evo deset jednostavnih savjeta kako okrenuti poslovne negativnost u pozitivnost:

1. Govorite na pozitivan način

Čak i kad trebate iznijeti negativnu misao ili emociju, napravite to na pozitivan način. Primjerice umjesto da govorite ili mislite na način: “Ja se ne mogu izvući iz ovoga”, recite: “izgubljen sam” ili “trebam pomoć”. Negativan način govora samo vam iznova izvlači negativne osjećaje.

2. Ponovo sagledajte prepreke

Pokušajte na probleme gledati kao na nešto što možete radom riješiti, umjesto kao na prepreke koje vam ne dozvoljavaju da stignete do onoga što želite. Samo zato što vaš prvotni plan nije uspio, ne mora značiti da ne postoji drugi put.

3. Izbjegavajte ultimatume

Što više pritiska stavljate pred sebe i druge ljude, to ćete imati manje kontrole nad situacijom. Ultimatumi često prenapuhuju male probleme i donose vam više stresa nego koristi.

4. Smiješite se i nestaju poslovne negativnost

Potaknite pozitivnu energiju osmijehom ili jednostavnom šalom.

5. Sjetite se vaših prednosti

Ako vas posao ubija, prisjetite se stvari u kojima ste uistinu dobri. To može biti sport, sviranje, pecanje, slušanje drugih, slikanje ili pletenje. Nije važno, sigurno postoji nešto što je vaš lijek za stres.

6. Otvorite se drugim ljudima

Ne morate nužno otići kod psihoterapeuta da bi nekome razotkrili vlastite probleme. Pozitivni prijatelji i obitelj također vam mogu dati uvid koji dosad niste imali, a to vam može pomoći da premostite teška razdoblja.

7. Odspavajte

Ako ne vidite način za riješiti problem, odspavajte. Odmorniji ćete vjerojatno imati svježiju perspektivu.

8. Rečenice započnite s “ja mogu”

Što više rečenica koje započinjete s “ja ne mogu” promijenite u “ja mogu”.

9. Umanjite razinu stresa

Pokušajte umanjiti razinu stresa tako da radite barem jednu pozitivnu stvar svaki dan. Uzmite malo više slobodnog vremena, otiđite ranije na počinak, posjetite prijatelje.

10. Procijenite kako će vaš problem izgledati dugoročno

Hoće li vaš problem biti jednako velik za 3 tjedna, 5 mjeseci, ili za godinu dana? Procijenite kako trebate reagirati na pojedini problem tako da se zapitati koliko je značajan za vaš život.

(preuzeto s persistenceunlimited)