SHARE

Svima nam ponekad nedostaje motivacije. Petak popodne je, temperature su gotovo nesnošljive, a produktivnosti nema ni na vidiku. Ali ne mora nužno biti tako. Motivacija je igra davanja i uzimanja: trebati dati sve od sebe kako bi dobili rezultate. Znamo da nije lako, ali evo motivacijskih savjeta kako postati ambasador produktivnosti, čak i ljeti:

1. Možda zvuči kao klišej, ali motivacijske knjige mogu biti učinkovite. Možda budete sreće i inspirira vas, ali ne funkcionira kod svakoga. Ako mrzite otrcane fraze kao: “Ne morate biti izvrsni kako bi nešto započeli, ali morate započeti kako bi bili izvrsni”, onda ovaj korak preskočite, jer ćete se samo iznervirati. Drugima će ohrabrujuće riječi opustiti um i osposobiti ih da riješe potrebne zadatke.

2. Organiziranost je ključ. Ovo je poprilično očito, ali nije lako. Svatko ima svoj način organiziranja, bilo uz pomoć dnevnika, rasporeda, aplikacija na smartfonu – samo je bitno da se držite vlastitih naputaka. Organiziranost će vam pomoći da se nosite s problemima i zbog toga ćete se osjećati bolje.

3. Još jedna malo kompliciranija stavka – upravljajte ciljevima. Slično kao kod organizacije, napravite to-do listu ciljeva. Tako ćete znati gdje točno stremite i kako doći do cilja. Kad ih jednom dostignete i prekrižite s liste, bit ćete ispunjeni.

4. Razmišljajte pozitivno. Znamo da ni ovo nije najjednostavnija stvar, ali pozitivnost može okrenuti loš dan u dobar. Shvatite da ne možete, ni ne trebate svima udovoljiti. Posao iziskuje žrtvu, i trebate biti razumni – ne znači da druge ljude i stvari zanemarujete ako ste odredili prioritete. Blokirajte negativne misli, jer vam neće pomoći.

5. Obavite posao. Rokovi neće trajati vječno i svi znamo da osjećaj krivnje zbog odgađanja dodatno pogoršava stvari. Ako barem ne pokušate, nikad nećete znati za što ste sve sposobni.

6. Pravilna prehrana i redovita tjelovježba (čak i po vrućini) također utječu na produktivnost na radnom mjestu. Ako se dobro osjećate (endorfini nisu mit!), osjećat ćete se sretnije, a znate što sreća znači -savjet broj 4.

7. Uskladite vrijeme – nitko ne voli radoholičare. Postanite ugodno društvo drugima, na poslu i van njega. Petkom završite ranije ako je radni tjedan bio naporan. Prijateljima budite rame za plakanje i pomozite im riješiti probleme umjesto da ih opterećujete svojima.

8. Učinite dobro djelo i pomognite nekome. U redu je dobro se osjećati kad nekome pomognete, i iskoristite to kao motivaciju da nastavite raditi stvari zbog kojih se osjećate zadovoljni.

(preuzeto s pickthebrain)