SHARE

Gotovo svi smo se barem jednom u životu našli situaciji kad nam ništa ne ide od ruke. Posao nam je bio loš, prijateljstva toksična, i odnosi nezdravi. Vrijeme je za životnu promjenu.

Kad to shvatite, trebate se okrenuti sebi. Ako krenete sebe cijeniti, brzo ćete shvatiti koje vas stvari u životu koče. Lakše ćete reći ne, i biti ćete uvjereni da vam budućnost donosi dobre stvari. Kad jednom saznate što želite i trebate, strah će nestati. Prvi korak je da prepoznate problem. Evo kojih 5 znakova pokazuju da se zadovoljavate s manjim nego što zaslužujete:

1. Dosadno vam je i nedostaje vam izazova

Kad radite stvari koje nisu u skladu s onim što želite ili onim tko jeste, dosada je neizbježna.

Ako vam nedostaje izazova, procijenite koji dio života nije u skladu s važim čežnjama. Potom riskirajte i približite se životu kojeg želite živjeti. Možda to bude najstrašnija stvar koju ste napravili, ali isplatit će se. A uostalom, ako ste već sad nesretni, što imate izgubiti?

2. Zapeli ste

Svi smo ovo iskusili u jednom periodu života. Osjećamo se bespomoćnima promijeniti život, i sve što drugi rade učini nam se privlačnim. Osobno sam imao problema s destruktivnim tulumarenjem. Bio sam okružen toksičnim ljudima i površnim odnosima. Osjećao sam se da nemam kontrolu nad životom. Ali istina je drukčija: Nismo bespomoćni. Imamo moć da promijenimo život.

Shvatio sam da treba ići malim koracima u smjeru života kojeg želim živjeti. Umjesto da očekujete promjenu preko noći, posvetite se malim i redovitim promjenama. Stvorite zdrave navike, polako odbijajte toksične ljude i ubrzo ćete osjetiti dah novog života. Ključno je ostati predan na putu.

3. Anksiozni ste

Tjeskoba je najčešće rezultat ponašanja ili sudjelovanja u stvarima koje nisu u skladu s našim istinskim željama. Dok sam radio u jednom call centru, često bi mi ruke drhtale dok bi upisivao broj u telefonu jer sam bio anksiozan. Mislio sam da sam tjeskoban zbog stresa, i da je to normalna stvar.

Zapravo sam samo radio krivi posao, a moje je tijelo reagiralo. Kad ste iznimno anksiozni, najbolje je slušati vlastito tijelo. Saznajte što vam tijelo tad treba, bilo da je odmor,vježba, ili meditacija. Učinite što trebate kako bi umirili živce. Kad tjeskoba prođe, počnite planirati kako se izvući iz toksične situacije.

4. Nesigurni ste

Nismo uvijek spremni priznati da imamo potrebe, a pogotovo reći da nisu utažene. Ako ste u vezi u kojoj vam partner ne pruža dovoljno potpore, to je siguran znak da se zadovoljavate manjim. U redu je imati potrebe u vezi.

Ignorirajući vlastite potrebe i želje sebi govorite da one nisu potrebne. Tako ćete sigurno oštetiti vlastito samopoštovanje, što je znak da odmah stvari morate mijenjati. Prepoznajte vlastite potrebe, a potom ih i izrecite. Morate naučiti priznati potrebe, a to ćete uspjeti samo uz vježbu:

5. Vaš predosjećaj vam govori da nešto nije u redu

Ako predosjećate da vam trenutna situacija ne odgovara, nemojte zatomiti osjećaje. Slušajte intuiciju. Ako se nešto ne čini dobro, najčešće i nije dobro. Ako to trenutno osjećate, uzmite vremena i promislite koje stvari treba mijenjati. Prisjetite se vlastitih ciljeva i težnji – vodi li vas vaša trenutna situacija ka ostvarenju tih ciljeva?

Napišite listu stvari koje ne funkcioniraju i saznajte koja područja treba mijenjati. Potom izradite plan djelovanja koji vas vodi prema životu kojeg želite. Nemojte raditi rigorozne promjene. Krenite malim, konkretnim koracima koji će vas dovesti do željene situacije.

Povežite se sa svojim iskonskim “ja” i slušajte unutarnji glas. Uzmite vremena i slušajte vlastite misli, bez vanjskog utjecaja. Zaslužujete živjeti život koji volite.

(prilagođeno s mindbodygreen)