SHARE

Je li vam se ikad dogodilo da ste došli do zaključka kako vam 24 sata u danu nisu dovoljna?

Nitko nema moć magijom dodati još koji sat danu, ali možda možete poduzeti određene korake kako biste iscijedili svaku kap produktivnosti iz vremena koje imate.

Časopis Inc. donosi tri savjeta za produktivnost Sama McRobertsa, šefa tvrtke Vudu Marketing tri životna načela:

1. Vježbajte učinkovito donošenje odluka

Jeste li ikad patili od zamora uzrokovanog odlučivanjem? U najkraćim crtama, to je teorija prema kojoj u bilo kojem danu imamo samo određeni broj “bodova za odlučivanje”. Ako ih trošite na samokontrolu i donošenje raznolikih odluka, potrošit ćete ih prije kraja dana kao auto koji nastavi voziti na rezervi. Jednom kad ih potrošite, vaša samokontrola i sposobnost odlučivanja nestaju.

Kako izbjeći zamor? Na način da naučite kako on djeluje i kako presjeći taj proces.

Za odluke koje morate donositi svakodnevno, više puta tijekom dana (nazovimo ih repetitivne odluke), dobro je sastaviti listu tih odluka (što jesti, što odjenuti), i početi elminirati opcije.

Primjerice, Steve Jobs je uvijek nosio svoju odoru koja se sastojala od traperica i crne dolčevite. Nije se na to odlučio jer nije imao ukusa u odijevanju, nego iz razloga što je razumio koncept zamora uzrokovanog odlučivanjem, i smatrao je da je rasipanje bodova za odlučivanje ako ih svaki dan koristite na odluku o tome što odjenuti.

Reduciranje broja opcija u garderobi, jedenje istih obroka ili držanje čvrstog rasporeda su učinkoviti načini sprečavanja rasipanja bodova za odlučivanje.

Također, ako znate da vas čeka važna odluka, donesite je ujutro, nakon dobrog doručka. Pun želudac i odmoran um vode boljim odlukama. Izbjegavajte donošenje važnih odluka na kraju dana, osobito ako ste imali težak dan.

2. Izdvojite svakog dana nekoliko minuta na vođenje dnevnika

Zvuči blesavo, ali iznenadili biste se koliko uspješnih osoba ima vođenje dnevnika u svom rasporedu (Tim Feriss, Lady Gaga, Pat Flynn, Tony Robbins i Gwyneth Paltrow su samo neki od njih).

Dnevnik je izvrstan most između svjesnog i nesvjesnog, te pomoć u formiranju i prizivanju sjećanja.

Uzmite vrijeme svakog dana kako biste zapisali stvari, bilo da je riječ o bilješkama tijekom dana ili mislima na početku ili kraju dana. Kao dio procesa, dobro je ujutro zapisati nekoliko stvari koje želite postići tog dana, a krajem dana provjeriti jeste li u tome uspjeli.

Ako skrenete na stranputicu tijekom dana, provjerite svoj popis dnevnih zadataka i zapitajte se: “Pomaže li mi ovo što sada radim u postizanju mojih ciljeva?”

Teško je biti posve svjestan trenutka bez vježbe, a vođenje dnevnika vam može pomoći u postizanju svjesti i perspektive u odnosu na protekle događaje, što kasnije možete primijeniti i na budućnost.

3. Ugasite digitalne obavijesti

Charles Duhigg u svojoj knjizi The Power of Habit piše o petljama navika. Petlja započinje šlagvortom, nakon kojeg ide rutina koja završava nagradom. Na žalost, navike se lako grade, gotovo ih je nemoguće izbrisati i mogu biti veliki neprijatelj produktivnosti.

Developeri aplikacija znaju to, pa većina njih koristi obavijesti. Ti digitalni prekidi, bilo da je riječ o pop-up prozorima, zvukovima, vibracijama ili malom broju na kutu ikone aplikacije, su šlagvorti za navike. Oni pokreću petlju navike, a navika može lako prevladati produktivnost.

Pokušavate li biti produktivniji, isključite digitalne obavijesti i vježbajte rješavanja svega vezano uz aplikacije u serijama. Isplanirajte nekoliko perioda u danu tijekom kojih ćete provjeriti mailove, društvene mreže i sve ostalo. Isključite li obavijesti, prekinut ćete petlju navike koja vam uništava produktivnost.

Mozak želi ugodu, a ne produktivnost, pa nije lako ostati koncentriran. Ali, uz voljni napor moguće je primijeniti ova tri načela u svakodnevnom životu. Uspijete li u tome, vidjet ćete da možete izvući više od svog dana, i od života, nego ste mislili da je moguće.