SHARE

Jeste li ikad imali šefa na kojeg se niste žalili? Ili šefa koji vam je postao uzor? Šefa kojeg niste ogovarali čim bi okrenuo leđa?

A šefa u čiju obranu ste ustali kad bi ga netko od kolega tračao? Jeste li imali šefa koji vas je nadahnuo?

Ako je odgovor na prethodna pitanja da, čestitke, jedan ste od rijetkih u korporativnom svijetu. Većina šefova nisu tako sjajni, a većina zaposlenika nisu te sreće. Naravno, krivnja može biti i podijeljena.

Danas slavimo sjajne šefove. Evo sedam stvari koje oni rade:

1. Vode primjerom

Dobri šefovi uvijek stižu na vrijeme. Neće kritizirati zaposlenike zbog povremenog kašnjenja, ali oni sami će uvijek stići na vrijeme. Rade ono što zagovaraju. Ne rasipaju uredske resurse. Neki od njih čak gase svjetla i zatvaraju vrata za sobom.

I sve to rade s mirnim osmjehom na licu i poštovanjem prema svakome. Takvi šefovi su prava rijetkost.

2. Ne tračaju druge zaposlenike

Nikad ih nećete čuti da se žale na vašeg kolegu. Ako nešto nije kako bi trebalo biti, spomenut će to pred svima na sastanku. Ali nikad iza zatvorenih vrata. Šefovi koji nadahnjuju ne vjeruju u uredsku melodramu i sitne tračeve. Ono što imaju za reći govore otvoreno i pred svima.

3. Slušaju svoje zaposlenike

Iznenađujuće, zar ne? Većina šefova radi što god poželi, ali oni najbolji slušaju. Ne znači nužno da će trpiti lupetanja. Ali mogu prepoznati kad govorite nešto vrijedno.

Pošaljite im mailom zainmljivu ideju i zatražite sastanak. Vjerujte da će vas pozorno saslušati. Predložit će vam kako poboljšati vašu ideju i podijeliti svoja razmišljanja i iskustva s vama. Uvijek će čuti što im želite reći.

4. Pokazuju stvarno zanimanje za osobni i profesionalni razvoj zaposlenika. Mentoriraju

Ako zatražite i uvažite njihovo mišljenje, usmjeravat će vas. Njihove godine iskustva će se pokazati korisnima.

Čitali smo o šefu koji je dopustio svom zaposleniku da pokrene vlastiti posao i postane poduzetnik. Također, natjerao ga je da zadrži stari posao dok god njegova tvrtka nije krenula i počela zarađivati. To je inspirirajući šef i mentor.

5. Imaju hobi kojim se bave i kad su pretrpani

Šefovi koji inspiriraju imaju vremena za svoje strasti. Oni će čitati, trčati, igrati, čak i usred svojih pretrpanih rasporeda. I to je nešto što trebati naučiti od njih. Imati hobi i baviti se njime bez obzira na sve, znači da ste predani – sami sebi.

Na taj način poručujete svima da ste predani sebi, a samo tako možete biti predani i poslu. Šefovi koji inspiriraju to rade na suptilan način. Naučite to od njih.

6. Odvajaju privatni i poslovni život

Nikad ih nećete zateči kako na posao donose emocije od kuće i obratno. Znaju se isključiti ili prebaciti u drugu brzinu ovisno o situaciji. Kad su u svom domu, duhom i tijelom su tamo. Kad rade, pripadaju vama.

Imaju nejverojatan smisao za balans posla i života. Mogu posvetiti koliko god je vremena potrebno i privatnim i poslovnim obvezama. To je osobina koju vrijedi preuzeti od njih.

7. Iskreni su

Kad god je to potrebno. Ne baš uvijek, jer šefovi koji inspiriraju nisu glupi. A pametni ljudi znaju da iskrenost nije baš uvijek najbolja politika. Ali iskreni su kad trebaju biti, pogotovo prema svojim zaposlenicima. Ne lažu o malim stvarima. Ne petljaju, nazivaju stvari onakvima kakve stvarno jesu.

Neće oklijevati kad vas trebaju upozoriti na pogrešku. I neće oklijevati kad vas trebaju podučiti. Sve što smatraju potrebnim.

Šefovi koji inspiriraju nisu ujedno i savršeni šefovi. Savršeni šef vjerojatno ne postoji. Ali su odlični. Sjajni, gotovo savršeni i omiljeni. Mrze ih samo oni koji ne mogu shvatiti zašto su tako sjajni. Ponajviše, rijetki su. Ako naiđete na takvog šefa, držite ga se dok ne naučite nešto. Kad vi postanete šef, pokušajte biti takvi.

(Prilagođeno s bloga Dumb Little Man)