SHARE

Svi želimo uraditi toliko toga: riješiti svaki zahtjev koji smo dobili mailom, dovršiti našu beskrajnu listu zadataka i projekata, pomoći svima, putovati, naučiti nove vještine, pročitati svaku knjigu i pogledati sve dobre filmove, biti savršeni partner, roditelj i prijatelj…

Ali ne možemo sve.

Nema dovoljno vremena u danu, niti imamo dovoljnu količinu pozornosti da se posvetimo svemu. Čak i uz savršenu disciplinu ne bismo mogli riješiti niti pola od toga što želimo. Kao i kad jedemo, oči su nam veće od želuca… a nadanja od mogućnosti.

Pa kažem, odustanite od pokušaja da učinite sve. Pojednostavite. Ne pokušavajte biti savršeni. Ne pokušavajte imati najsavršeniji mogući život.

Umjesto toga, neka svaki vaš dan nešto vrijedni. Kako to postići? Evo nekih ideja:

  • Pazite. Kad jedete dobar obrok, protraćen je ako ne obraćate pozornost na njega i umjesto toga se igrate s mobitelom. Obrok je sjajan samo ako zaista uživate u njemu. Isto tako, ako uživate u svakom trenutku, onda i svaki trenutak postaje značajan.
  • Upravljajte svojim danima. U svaki dan stavite samo najbolje stvari – i ne puštajte smeće unutra. Ako ćete čitati, budite izbirljivi, nemojte samo klikati na stvari jer ste naletili na njih. Kad birate zadatke, odaberite one važne, a ne samo male i nebitne. Ako ćete nekome reći da, budite uvjereni da pristajete na nešto što vrijedi biti u vašem životu. Biste li platili 100 kuna da možete pristati na taj zahtjev? Biste li platiti 20 kuna da smijete čitati stvari sa svog popisa sat vremena? Ako je odgovor ne, vjerojatno nije vrijedno vašeg vremena.
  • Budite nemilosrdni. Morate filtrirati stvari koje vam gaze život. Više stvari se bori za vašu pozornost nego možete svladati. Filtrirajte ih: odbijte većinu zahtjeva, nemojte preuzeti na sebe da odgovarate na sve, nemojte čitati sve što postoji, ne morate uvijek imati otvorene društvene mreže, ugasite mobitel na neko vrijeme. Svakog dana zastanite i promislite u što se želite uklopiti.
  • Budite zadovoljni. Uvijek želimo učiniti više, biti više, iskusiti više. I nikad nismo zadovoljni onim što zaista uspijemo iskusiti. Umjesto toga, možemo naučiti biti sretni time što smo odabrali učiniti, znajući da od ostalog možemo dići ruke s razlogom. Možemo biti zahvalni za ono što je zaista pred nama, za iskustva koja su nam dana, umjesto da uvijek mislimo da je trava zelenija kod onog tko je iskusio nešto drugo.
  • Prihvatite nesavršenost. I uz filtriranje i upravljanje, nikad nećete imati savršeni dan ili savršeni život. Nikad nećete biti savršeni. Ti ideali ne postoje u stvarnosti. U ovom neurednom životu, realnost je da ono što iskusimo nikad ne može biti savršeno. Predlažem da prihvatite tu nesavršenost i ono što jeste, kao i nered koji na taj način pronalazi put u naše živote.
  • Shvatite da nemate kontrolu. Prvih nekoliko točki na ovoj lista možda vam je stvorilo dojam da možete kontrolirati svoj život pojednostavljujući, ali u stvarnosti, nijedan dan ne ide po planu. Tako stvari idu. Ako želite imati kontrolu, a stvari vam ne idu od ruke, frustrirani ste. Radije prihvatite da nemate kontrolu, nego samo iskusite sve što vam se događa, pa ćete cijeniti iskustva, kakva god bila.

Jasno je da su neke od ovih stvari s popisa kontradiktorne. To je stoga jer bi nas ove misli trebale podsjetiti da budemo svjesni onoga za što se držimo, i da uvježbamo otpuštanje.

Svaka od ovih ideja može se prakticirati u drugo vrijeme, i učinite li to, vidjet ćete da se držite za nešto: za distrakcije, ideje o savršenosti, želje da budete nešto više, želje da svih zadovoljite, želje za kontrolom i jednostavnošću odrađivanja svega. Ništa od toga nije nužno za život – sve možete pustiti, i prihvatiti stvarnost koja se razotkriva kad se otpustimo.