SHARE

Treba li voljeti svoj posao i raditi stvari samo iz ljubavi? O tome se danas u svijetu vodi velika debata. Neki smatraju da su ljubav i strast neizostavne komponente uspjeha. Drugi tvrde da je to velika podvala kojom se ljude uvjerava da rade za manju plaću i u lošijim uvjetima.

Već smo ranije pisali o Jimu Rohnu i njegovom utjecaju na poznate poslovne ljude i motivacijske govornike. Evo što je jedan od najuspješnijih motivacijskih govornika svih vremena napisao o tome trebate li voljeti ono što radite ili ne:

“Morate voljeti ono što radite, to ljudi kažu. Ali to ne mora zaista biti istina. Ono što je istina jest da morate voljeti priliku – priliku da izgradite život, budućnost, zdravlje, uspjeh i bogatstvo. Kucanje na tuđa vrata možda nije nešto što volite raditi, ali ćete voljeti mogućnost onoga što se krije iza tih vrata.

Netko kaže: ‘Ja kopam kanale. Moram li voljeti kopanje kanala?’ Odgovor? Ne, ne morate voljeti kopanje kanala, ali ako je to vaša prva stepenica na ljestvici uspjeha, morate misliti ovako: drago mi je što mi je netko dao priliku za kopanje kanala, dobro ću kopati kako ne bih morao to dugo raditi.

Može vas insprirati to što se možda pronašli nešto, iako radite početničke pogreške, i iako to nije nešto idealno, baviti se nečim što još niste posve svladali. Ne morate to voljeti, smo morate naučiti cijeniti priliku – i osobu koja je vjerovala u vas prije nego ste vjerovali u sebe, osobu koja vam je donijela dobre vijesti, koja vas je otkrila

Prigrlite li odgovornost koju donosi nova prilika, uskoro ćete otkriti da vam samopouzdanje rate, da od skeptika posajete vjernik. I, ubrzo ćete, kad budete razgovarali s ljudima, otkriti najuzbudljiviju mogućnost na svijetu. Svaka osoba koju susretnete, što bi ona vama mogla postati? Mogućnosti su neograničene. Prijatelj za cijeli život, vrata u mirovinu, kolega za godine koje dolaze. To su velike stvari i, ponekad, kad tek počinjemo, ne vidimo koliko su velike.

Prije nego podlegnete iskušenju da odustanete ili se obeshrabrite, sjetite se da je uspjeh posljedica dugoročne predanosti, vjere, discipline, stava i nekoliko postaja na tom putu. Možda vam se ne sviđa postaja na kojoj ste danas, ali vjerujte da i ona vodi do velikih prilika u budućnosti.”