SHARE

Svima nam se ponekad čini da nam je život u raspadu. Možda se dobili otkaz, upravo ste pred rastavom braka, ili ste pali ispit koji vam je bio uvjet upisa sljedeće godine, i sad se osjećate bespomoćno. Winston Churchill je rekao: “Uspjeh se sastoji od održavanja entuzijazma unatoč stalnim neuspjesima.” Želim vas podsjetiti da, čak iako se osjećate neuspješno, vi to niste. Evo 15 znakova koji vam pokazuju da vam u životu ne ide toliko loše kao što mislite:

1. Živite i učite

Život nije lak, pun je prepreka, ali isplati se ustrajati. Sjetite se svih vaših neuspjeha i poraza. Oni su se dogodili s razlogom, i doveli su vas tu gdje jeste; svaki izazov vas je učinio izdržljivijima i moćnijima. Krenite dalje uz nadu, vjeru i ljubav, i znajte da vas je iskustvo naučilo da trebate postati ono za što ste rođeni.

2. Imate udoban krevet

Nedavno sam čitao intervju s mladom majkom iz Haitija. Bila je beskućnica, imala je djecu i nije znala hoće li ih moći slati u školu i nahraniti. Spavali su vani na prljavom podu, a kad bi kišilo morali su tražiti suho mjesto. Slična situacija je trenutno i Europi – stotine tisuća izbjeglica spava u šatorima ili na gorim mjestima. Zbog toga cijenim svoj udobni krevet. I vi biste trebali.

3. Težite boljemu

Činjenica da ste potišteni zbog neuspjeha u namjerama dokazuje da se trudite. Uvijek težite boljemu i sreća, uspjeh i ljubav će doći – ne posustajte. Einstein je rekao: “Nisam toliko pametan, samo problemu posvetim više vremena od većine.” Držite se, i stremite prema samoostvarenju.

4. Imate, ili ste imali posao

Kako god na ovo gledali, situacija nije toliko loša. Ako imate posao: svaka čast! Nastavite ga raditi znajte da ste jako sretni što ga imate. Ako ste nedavno izgubili posao, nemojte očajavati! Posao ste imali prije, pa ćete ga imati opet. Možda dobijete i priliku da radite nešto što ste oduvijek htjeli. Nastavite tragati, nadajte se, i znajte da možete postići naizgled nemoguće ako marljivo radite i vjerujete u sebe.

5. Znanje vam je nadohvat ruke

U današnje vrijeme interneta, uistinu možete naučiti bilo što hoćete. Znanje vam je uistinu nadohvat ruke! Budući da je znanje moć, iskoristite ga. Svaku priliku za dodatno učenje objeručke prihvatite.

6. Imate što jesti

Ponekad i previše. Hrane je u izobilju, a ako je nekoliko sati manjka, osjetite glad. U sljedećem obroku uživajte, cijenite svaki zalogaj i sjetite se da je sreća u malim stvarima, kao što je komad ukusne pite.

7. Imate moć izbora

Aristotel je rekao: “Izvrsnost nikad nije slučajna. Uvijek je produkt razborite namjere, iskrenog truda, i inteligentnog provođenja; to je mudar izbor među mnogim alternativama – izbori, a ne slučajnosti, određuju vašu sudbinu.” Treba li što dodati?

8. Bili ste zaljubljeni ili ste voljeli

Zaljubljenost… stanje u kojem vaše cijelo tijelo reagira u trenutku kad ugledate osobu kojom ste opčinjeni. Iskusiti to je prirodno i jednostavno, ali taj strastveni trenutak nosi uspomenu koja traje do kraja života. Blagoslovljeni ste ako ste osjetili taj nevjerojatan osjećaj.

9. Imate pristup pitkoj vodi

Budući da pitke vode globalno ponestaje, ovo treba cijeniti. Jeste li kad gledali Bear Grillsa kako se svojski trudi pronaći vodu u divljini? Danas postoji otprilike 783 milijuna ljudi koji nemaju svaki dan pristup čistoj vodi. Budite zahvali i svjesni da vam je u životu bolje nego što mislite.

10. Imate san

Koji god on bio, vaš je. Imate priliku da ga prihvatite i ostvarite. Nemojte odustati od snova. Najbolje stvari u životu satkane su od snova.

11. Vaša sreća je prava

Imate moć da izaberete biti sretni u životu bilo kad i bilo gdje. Vaša sreća ovisi o tome jeste li sposobni prepoznati i iskoristiti svaku priliku za nju. Takva prilika može biti nešto jednostavno kao dječji smijeh ili cvrkut ptice.

12. Imate odjeću

Ponekad imate i previše izbora što odjenuti. Bitno je da ne morate ulicom hodati goli ili u dronjcima. Imate priliku biti dobro odjeveni za svaku priliku i štititi svoje tijelo od hladnoće i drugih teških vremenskih uvjeta. Život bi bio uistinu hladan bez odjeće.

13. Imate sposobnost praštanja

Možete li zamisliti kakav bi svijet bio bez oprosta? Ili kakav bi samo bio vaš život! Zamislite koliko biste ukočeni, ogorčeni i nesretni bili kad ne biste drugima i sebi oprostiti pogreške. Bilo bi gotovo nemoguće živjeti i nositi se s nedaćama. Imate dar oprosta.

14. Vjerujete u nešto veće od vas samih

Bilo kad se zatočite u svoj mali svijet problema, imate priliku odstupiti iz njega i shvatiti da postoji nešto više od vašeg života. Bilo da je to Bog, vaša obitelj i prijatelji, ili nešto sasvim treće; možete vjerovati da je vaša svrha ostvariti nešto za veće dobro.

15. Imate priliku za sprijateljiti se s ljudima iz svih krajeva svijeta

U današnje doba, vaš najbolji prijatelj može živjeti tisućama kilometara daleko, a svejedno se možete čuti (i vidjeti) svaki dan. Imate jedinstvenu mogućnost da se zbližite s osobama iz cijelog svijeta, što nije bilo moguće gotovo nikome prije dvadesetog stoljeća. Što se mene tiče, vaša sposobnost da se sprijateljite s ljudima sa svih krajeva planete znak je da vam je u životu bolje nego što mislite.

(prilagođeno s Lifehack)