SHARE

Pozvani ste na razgovor za posao? Čestitam! Vaš životopis i otvorena molba su dobro napisani, ali to je najmanje bitno za zaposlenje danas. Nemojte uprskati razgovor za posao s ovih pet tema:

1. Blaćenje bivšeg poslodavca

Kad vam ispitivač počne nabrajati razloge zašto je njihova tvrtka dobra i posebna, lako je pomisliti da je to znak da trebate početi blatiti svog bivšeg poslodavca. Ali definitivno trebate izbjeći govor o pogreškama vašeg starog šefa i tvrtke. U suprotnom ćete odati dojam negativnog i sitničavog zaposlenika. Oni mogu pomisliti da ćete to i njima u budućnosti napraviti, a tko to želi? Vašu staru tvrtku spomenite samo u kontekstu što ste tamo naučili i koje ste vještine stekli, i ništa više.

2. Detalji iz vašeg ljubavnog i privatnog života

Ako vas potencijalni poslodavac pita: “Postoje li neke obaveze ili životni događaji koji bi mogli ometati vaš rad?”, nemojte početi nabrajati vaše privatne planove. Ne trebate niti obznaniti jeste li u vezi. Loše je i davati previše informacija o svojoj obitelji. Je li se vaša majka razboljela lani, pa ste se o njoj morali brinuti? O takvim stvarima ne smijete pričati na razgovoru za posao, jer će poslodavac lako pomislite da igrate na kartu sažaljenja. U pravilu osobni detalji izazivaju neugodu ispitivačima, i teže se fokusiraju na vaše sposobnosti na radnom mjestu.

3. Iznos plaće i beneficije

Nemojte uprskati razgovor: Ako pitate za detalje oko plaćanja i beneficija, izgubit ćete bodove, a i onako nećete dobiti odgovor sve dok vam ne kažu da ste primljeni (ako prerano pitate gubite izglede za posao uopće). Nemojte ispasti nestrpljivi i pohlepni. Vaše pitanje postavite tek kad ih dovoljno impresionirate da vas prime.

4. Vaši drugi razgovori za poslove

Tek je ponedjeljak a vi imate još šest razgovora zakazanih za ovaj tjedan. To se ispitivača uopće ne tiče. Ne dajte im da vas vuku za nos, ali ni nemojte im reći da su samo jedni od potencijalnih poslodavaca. Budite samouvjereni, pozitivni, i iskreno zainteresirani za svako mjesto na koje se prijavljujete. Spominjanje drugih prilika neće vam pomoći osim ako imate konkretnu ponudu s dobrom plaćom i beneficijama, koju možete koristiti za usporedbu.

5. Religija i politika

Politiku i religiju ne vole ni vlasnici birtija, a kamoli potencijalni poslodavci. Osim ako se ne prijavljujete za mjesto u nevladinoj udruzi ili u političku stranku, religiju i politiku ne spominjite na razgovorima za posao. Zamislite koja bi katastrofa bila kad se vaš potencijalni poslodavac ne bi slagao s vašim pogledima! Kome se molite ili dajete glas ne bi trebalo imati ikakve veze s vašim radnim sposobnostima, stoga nemojte dati nikome priliku da prosuđuje vaše vrijednosti izvan ureda.

(preuzeto s wisebread)

1 KOMENTAR

Comments are closed.