SHARE

Imate san. Veliki cilj koji želite postići u životu. Međutim, vjerojatno još niste niti počeli raditi na njemu. Lako smišljate razloge (izlike) zašto niste krenuli za svojim ciljem.

Sanjarite o njemu. Mislite o njemu. Zašto onda ništa ne poduzimate?

Odugovlačiti je lako

Neki ljudi provedu cijeli život odlažući svoje snove. Beskrajno govore o njima, ali nikad ništa ne poduzimaju. Nikad ne započnu. I tako su osuđeni na to da nikad ne dostignu svoje snove.

Koji god vaš san bio, morate se mrdnuti s kauča i odraditi posao.

Evo 5 razloga zašto odlažete svoje snove:

  1. Nemate vremena – Točnije je reći, niste našli vremena. Kako biste učinili svoje snove stvarnošću morate uložiti vrijeme. To znači da ćete morati oduzeti vrijeme drugim aktivnostima u životu i predati ga svojim ciljevima
  2. Ne znate gdje početi – Drugim riječima, nemate plan. Lak način za rješavanje ove zapreke je da krenete od popisa svih zadataka koji su vam nužni za dostizanje cilja. Nemojte previše razmišljati. Obična lista je dovoljna.
  3. Niste sigurni kako to učiniti – Nedostatak informacija i znjanja je nekad bila laka izlika za odugovlaćenje. Danas, uz internet i YouTube, možete gotovo bilo što naučiti u nekoliko minuta, ili barem prikupiti dovoljno informacija o tome.
  4. Previše vam je udobno – Je li vaše odlaganje posljedica udobnosti? Naposljetku, lakše se prepustiti statusu quo nego uložiti naporan rad kako biste došli do nečeg boljeg. Možda ćete morati poduzeti drastične mjere kako bi se izvukli iz komforne zone.
  5. Nedostaje vam motivacije – Što vam je potrebno da se motivirate i krenete? Jedna od taktika je ispisivanje vizije kako će se stvari promijeniti kad dosegnete svoj san. Popišite pozitivne učinke na svoj život i okolnosti. Jasna vizija tih dobrobiti može biti jak izvor motivacije.

Akcija umjesto izlika

Lako je smišljati izgovore zašto ne slijedite svoje snove. Štoviše, vjerojatno gubite više vremena na izgovore nego što ulažete rada potrebnog da vaši snovi postanu realnost.

Ipak, ako se ne pokrenete, nikad nećete napredovati. Ne mora to biti veliki korak. Štoviše, većina velikih ciljeva postiže se ponavljanjem malih akcija.

Koje male korake možete već danas poduzeti kako biste prevladali svoje odugovlačenje i pomakli se malo bliže svojim snovima?

(Prilagođeno s Time Management Ninje)