SHARE

Ako se uspijete probuditi na prvi alarm, jedina stvar, možda je loša jutarnja rutina kriva za to što ništa ne stižete na vrijeme. Evo nekoliko savjeta uz koje možete ubrzati stvari kako bi mogli otići na počinak malo kasnije, spavati malo dulje, a svejedno stići sve obaviti:

Napravite što više stvari večer prije

Možete skratiti vrijeme provedeno u kupaonici tako da obavite što više stvari prije spavanja. Dva najbitnija zadatka možete napraviti navečer:

Brijanje oduzima puno vremena, ženama i muškarcima. Ako znate da morate biti svježe obrijani ujutro, to učinite navečer. Nitko neće primijetiti da ste se brijali sinoć, stoga to obavite dok nema žurbe. Nekim muškarcima će se doduše nazirati brada ako su je brijali prije 8 sati, ali ako imate svjetlije dlake, to neće biti problem. Bolje nego da se uopće niste brijali.

Također se možete i otuširati navečer. Postoji puno prednosti ovoga: Možete ostati pod tušem koliko kog želite, imat ćete više tople vode, umirit ćete se prije spavanja, i uštedjet ćete puno vremena. Osim ako ne se ne znojite puno noću, vjerojatno nećete smrdjeti ujutro. Ionako se vjerojatno tuširate svaka 24 sata, tako da je ovo samo izmjena doba dana. Ujutro nanesite malo dezodoransa i spremni ste.

Izradite playlistu za jutarnju rutinu

Glazba je odlična da vas nabrije za dan, a može vam i pomoći da ne kasnite. Možete se otuširati za vrijeme trajanja jedne duže pjesme, ali možete iskoristiti i playlistu kako bi upravljali vremenom. Ako pratite tijek liste, možete se po potrebi požuriti. Primjerice, znate da kasnite ako već svira treća pjesma a vi niste pod tušem. Možda imate omiljenu pjesmu kojom započinjete jutro, pjesmu koju pjevate pod tušem, i na kraju pjesmu za sušenje kose i uređivanje.

Neka te pjesme budu živahne, tako da vas uzbude za dan. Kada vam dosade, možete i mijenjati pjesme s liste, samo pazite da je lista otprilike iste dužine. Kad ste pod tušem, neka vam je zvučnik u kupaonici kako bi znali koliko vremena imate.

Tuširanje tempirajte alarmom ili odredite točno vrijeme tuširanja

Ako se ne možete tuširati u večernjim satima – ili ako vas tuš razbuđuje – svejedno možete to obaviti u kratko vrijeme. Lako je izgubiti pojam o vremenu pod tušem kad vas mazi topla voda, a i tuš je odlično mjesto za razmišljanje.

Tempirati tuširanje možete na više načina. Alarm je najjednostavniji. Postavite ga na 5-7 minuta i izađite iz kabine kad se oglasi. Korisno je i pratiti vrijeme tuširanja dok ste pod tušem, stoga razmislite o vodootpornom timeru, kojeg možete stalno gledati. Tako se nećete prenuti kad čujete alarm a niste gotovi s pranjem. Preko ebaya možete naručiti digitalne i analogne timere, a ako ste vješti, možete i sami izraditi jednoga.

Okoristite se temperaturom vode pod tušem

Jedna metoda za koju provjereno znam da ubrzava tuširanje je korištenje hladne vode. Ken Streiff predlaže da temperaturu snizite do stupnja kad vam više nije ugodno tuširati se. Hladan tuš ima puno prednosti, ali ne treba biti prehladan. Samo podesite temperaturu tako da želite sići što prije. Osjećat ćete se osvježeno i budnije nego kad ste ušli u kabinu.

Ako vam tuširanja i dalje nisu dovoljno brza, možete primjerice šamponirati kosu svaki drugi dan. Ako ste stvarno zaboravni i zaneseni, možete i zapisati listu stvari koje trebate obaviti pod tušem i provjeriti je prije tuširanja kako vam misli ne bi lutale, i kako bi što prije izašli.

(preuzeto s lifehacker)