SHARE

Na razgovoru za posao često se ponavljaju pitanja (najčešćih 6 pogledajte ovdje). Možda najteže za odgovoriti je ono kojim ispitivač želi saznati koja je vaša najveća slabost (mana, nedostatak).

Postoji nekoliko načina za odgovoriti na to pitanje. Možete spomenuti vještine koje nisu ključne za određeni posao, vještine na kojima ste radili, i možete okrenuti negativnosti u pozitivnosti.

Bitno je i da znate da, iako vas pitaju o slabostima, vaš odgovor bi trebao usmjeren na vaše prednosti i vještine. Trebate pokazati da ste sposoban zaposlenik.

Pričajte o vještinama koje nisu ključne za posao

Jedan od pristupa “kobnom pitanju” jest da prvo dobro proanalizirate koje su vještine i sposobnosti ključne za neko radno mjesto, i onda iskreno spomenete nedostatak koji nije ključan za uspjeh u tom poslu.

Primjerice, ako se prijavljujete na mjesto medicinske sestre, možete spomenuti da niste baš vješti u držanju grupnih prezentacija. U ovom slučaju je ključno da naglasite da ste izvrsni u komunikaciji “jedan na jedan” s pacijentima, i date primjer kako vam je teško održati prezentaciju pred većom grupom ljudi.

Spomenite vještine na kojima ste radili

Druga izvrsna opcija je pričati o vještinama koje ste poboljšali na prošlom radnom mjestu, tako da pokažete ispitivaču da ste sposobni usavršavati se po potrebi. Potencijalnom poslodavcu objasnite s koje ste razine krenuli, koje ste korake poduzeli kako bi se u određenom području poboljšali, i potom spomenite koliko ste trenutno vješti u tom polju.

Ako koristite ovu strategiju, nemojte spomenuti ništa vezano za poziciju za koju se prijavljujete. Ne želite da poslodavac posumnja u vaše kvalifikacije.

Pretvorite negativnosti u pozitivnosti

Još jedna opcija je pokušati okrenuti nedostatke u prednosti. Primjerice, prevelika užurbanost kako bi stigli obaviti zadatak na vrijeme, ili trostruko provjeravanje svake stavke u tablici može biti prednost, jer pokazujete da ste kandidat koji želi obaviti projekte na vrijeme, i želite biti blizu savršenstva.

Tu riječ “slabost” ni ne spominjete – u razgovoru se uvijek trebate fokusirati na vlastite prednosti.

Ovaj pristup doduše, ponekad zna biti proziran, jer neki ispitivači ne vjeruju da je perfekcionizam mana, i mogu pomisliti da se hvalite, stoga treba biti oprezan. Sve ovisi kakva je tvrtka u koju se prijavljujete. Prva dva pristupa gotovo uvijek funkcioniraju.

Evo nekoliko primjera najboljih odgovora

  •  Organiziranost nekoć nije bila moja najjača strana, ali uveo sam sistem za upravljanje vremenom koji mi je uistinu pomogao pri organizaciji.
  •  Volim se pobrinuti da moj rad bude savršen, tako da provodim više vremena provjeravajući ga. Ali pronašao sam ravnotežu, i dobar način da sad već isprva budem siguran da je posao obavljen ispravno.
  • Imao sam problema s matematikom na fakultetu, ali sam zbog toga uzimao instrukcije, i dodatno se trudio, da bi na kraju matematiku položio s četvorkom.
  • Prije sam čekao do zadnjeg trena da ugovorim sastanke za idući tjedan, ali sam shvatio da dogovaranje unaprijed ima puno više smisla.
  • Ponekad provodim više vremena nego što je potrebno na nekom zadatku, ili zadatke shvaćam previše osobno, kad bi ih lako mogao povjeriti nekome drugome. Iako dosad nisam nikad zakasnio na rok, i dalje mi je teško znati kada krenuti na sljedeći zadatak, a kad ga s povjerenjem delegirati drugima.
  •  Naučio sam svoj perfekcionizam koristiti kao prednost. Stižem obaviti posao na vrijeme, a budući da sam predan detaljima, znam da je moj posao ispravan.
  •  U srednjoj školi sam zadatke obavljao u zadnji tren, ali budući da je fakultet bio puno zahtjevniji, naučio sam upravljati vlastitim vremenom.
  • Kad radim na nekom projektu, rokovi mi nisu bitni. Volim zadatak obaviti puno prije planiranog.

(preuzeto s about.com)