SHARE

Svi su životu iskusili strah. Strah je koristan, odmiče nas od opasnih situacija i daje nam snagu kad je najviše trebamo. Ali sve u svemu, strah je suvišna emocija, i najbolje je riješiti ga se kad nije potreban.

Eleanor Roosevelt je rekla: “Stječete snagu, hrabrost i samopouzdanje svaki put kad zastanete i pogledate strahu u oči. Možete sami sebi reći: ‘Preživio sam ovaj užas. Mogu se nositi sa svim poteškoćama na koje naiđem”.

Eleanor u biti govori da što se više suočavamo sa strahom, to će nam se on činiti manjim, i s vremenom će postati samo izazov u životu.

Sjetite se prvog dana škole, koliko vam se to tada strašno činilo? Nekima je to bilo sjajno iskustvo, ali većini je bilo zastrašujuće. Ali kad smo se navikli na odlazak u školu, to je postalo dobro iskustvo, unatoč usponima i padovima koje školski život nosi. Što se više suočavamo sa strahovima, to oni postaju manje strašni.

Problem nastaje kad se poistovjetimo sa strahom

Mnogi ljudi strah smatraju dijelom svoje osobnosti, zbog čega im se teže riješiti straha. Steven Aitchison kaže da njegov poznanik Bob zbog straha od letenja odbija putovati u inozemstvo. Kaže da je zbog toga propustio prijateljevo vjenčanje, besplatan godišnji odmor u Italiji kod majke, vikend u Barceloni za dvije osobe kojeg je osvojio na radiju. Strah od letenja postao je dijelom Bobovog identiteta, i njegova žena i prijatelji su prihvatili tu činjenicu.

Ako dopustimo da nam strah postane dijelom osobnosti, teže je nadvladati strah. Što ga dulje u sebi držimo, to se teže riješiti straha.

Kad ga je Steven upitao zašto se boji letenja, Bob mu je rekao da je preživio jedan iznimno turbulentan let prije 10 godina, i da više nikad neće ući u avion. Potom ga je pitao je li ikad doživio automobilsku nesreću, na što je Bob odgovorio: “Jesam, dvije. Jednu poprilično opasnu, i jednu manju.” Kad ga je pitao vozi li i dalje auto, Bob je rekao da vozi, i odjednom je shvatio na što Steven cilja. I potom je počeo objašnjavati zašto je to drukčije. Steven je samo htio naglasiti kako mu je logika pogrešna. Bob je u biti odabrao strah od letenja.

Strah je odabir

Ovo možda zvuči kontroverzno, ali svaki tip straha je izbor. Možda imamo fizičku reakciju kad vidimo zmiju ako ih se bojimo, ali nema razloga da ih se dugoročno bojimo. Ako se suočimo sa strahom shvatit ćemo da nema razloga da se bojimo. Ako kažete da se nečega bojite, u biti govorite da se niste još suočili sa svojim strahovima.

Kako se riješiti straha? Iskoristite metodu s tri pitanja

Kad pomislite na neki svoj strah, fobiju ili traumu, pitajte se:

Što je najgora stvar što se može dogoditi?

Što je najbolje što se može dogoditi?

Što je između to dvoje?

(preuzeto sa stevenaitchison)

1 KOMENTAR

Comments are closed.