SHARE

Svi bismo mogli biti malo štedljiviji. U konačnici, tko ne voli imati više ušteđenog novca? Ali nije lako uvijek zauzdati potrošačke navike, a ponekad se potraga za najpovoljnijom cijenom pretvara u naporan zadatak. Na žalost, nije baš lako prilagoditi se štedljivom životnom stilu. Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti za lakšu tranziciju. S tim na umu, evo savjeta za štedljivost:

1. Krenite polako

Ponekad je teško mijenjati se, iako neki od nas imaju unutarnju snagu za energične rezove, drugima je potrebna sporija tranzicija. Stoga je najbolje usporiti kad se prebacujete na štedljivi način života. Možda možete samo smanjiti broj obroka koji jedete vani i pokušati više kuhati kod kuće. Ili možete početi koristiti kupone za kupovinu. Mali koraci prema štedljivosti jamče da ćete lakše zadržati nove navike.

2. Bilježite sve

Koliko trošite svaki tjedan? Koliko štedite? Pažljivije pratite kuda vaš novac ide, pa ćete prepoznati područja koja bi imala najviše koristi od malo štedljivosti. Ne samo to, nego praćenjem samih sebe možete štedljivost pretvoriti u igru! Svaki mjesec je nova prilika za bolji rezultat – oborite rekord, potrošite manje i uštedite više.

3. Zaista promislite o svemu što kupujete

Svaki put kad nešto kupujete, izdvojite malo vremena za promišljanje o tome što kupujete, i zašto to tadite. Ta će vas navika spasiti od impulsne  kupnje, ali će vam pomoći i bolje razumjeti vaše izbore. U tom kratkom trenutku možda otkrijete da preskupo plaćate marku ili da biste više uštedili da kupite dva mala pakiranja, nego veliko.

Možda ćete otkriti i da kupujete više hrane nego vam je potrebno. Učinite sebi uslugu i uvijek razmislite na što trošite svoj teško zarađen novac.

4. Naučite se osloniti sami na sebe

Svaki obrok van kuće ili angažiranje majstora znače dodatni trošak za tuđe radne sate. Naučite li se kuhati vlastite obroke ili popravljati slavine koje cure, uštedjet ćete mnogo novca na dugi rok. Pokušajte svaki tjedan izdvojiti malo vremena za učenje o nekom novom zadatku. Prolistajte knjigu ili web stranice s uradi sam tematikom, ili zamolite prijatelja koji to bolje zna da vam pokaže. Svako novo znanje je korak prema štedljivom životnom stilu.

5. Učinite ono što je najlakše i najbolje za vas

Neće vam se svaka štedljiva navika primiti, i to je u redu. Štedljivost može značiti razne stvari različitim ljudima. Neki samo uživaju u lovu za odjećom po second hand dućanima, drugi izrezuju kupone za kupovinu u trgovini ili imaju vrt u kojem sade povrće. Pronađite što vama odgovara od svega toga i lakše ćete se držati novog štedljivog životnog stila. Štedljiv ne znači škrt, nego onaj tko zna kad je pametno potrošiti novac.

Usvojite li štedljivi životni stil, maksimizirati ćete svoj potencijal štednje. Iako će vam se nove navike na početku možda činiti teške, uskoro će postati dio vas. Neće vam nedostajati stari život, kad vidite kako vam se ušteđevina množi.

(prilagođeno s money.com)

1 KOMENTAR

Comments are closed.