SHARE

Mogao bih danima pisati o stotinama mladih, pametnih, talentiranih, čak i obrazovanih ljudi, koji su pali u zamku vjerujući pričama koje obećavaju bogatstvo preko noći; koji su tražili prečice, koji su vjerovali u lažna obećanja, i koji nisu ustrajali.

Pravi uspjeh se postiže korak po korak, stepenicu po stepenicu, a ne preskakanjem planina. Tužno je gledati kako ljudi tragaju za lažnim snovima.

Ganjate li i vi dugu? Prestanite to raditi, i izbjegnite ova 4 iskušenja kako bi ostvarili siguran uspjeh:

1. Iskušenje brzog bogaćenja

Svi bi htjeli sve odmah, čak i trgovine su pune “instant” stvari: instant riža, kokice za mikrovalnu, instant puding. Tako je i s uspjehom. Budite strpljivi, učite svoju struku dok ne naučite posao. To je jedini pravi put.

2. Iskušenje prečica

Oni koji vjeruju da postoje prečice, imaju problema s karakterom. To je kao da radite kulu od pijeska, koja će se sigurno urušiti.

3. Kako ostvariti siguran uspjeh? Prestanite misliti da je drugdje bolje

Trebate se fokusirati na “sad”, na ono što trenutno radite – na sadašnje prilike, na vaš trenutni posao, na vaše današnje aktivnosti. Prvo se pobrinite za vaše trenutne zadatke i odgovornosti.

4. Iskušenje da prebrzo odustanete

Postoje brojne priče o ljudima koji su “prestali kopati 2 metra od zlata”. Pazite se da i vi ne uđete u tu statistiku – nemojte odustajati prebrzo.

Što se dogodi kad podlegnete ovakvim iskušenjima? Izgubit ćete viziju ciljeva, ponestat će vam hrabrosti, i propast će vam samopoštovanje.

Ali sve to možete izbjeći:

  • Ako se fokusirate na jednu svrhu.
  • Ako postavite i zapišete konkretne i jasno definirane ciljeve.
  • Ako napravite precizan plan djelovanja koji vas vodi do ostvarenja ciljeva.
  • Ako svakodnevno radite na ciljevima.
  • Ako tražite podršku od obitelji, prijatelja, i kolega.
  • Ako pronađete partnera za produktivnost.

(preuzeto sa succes.com)