SHARE

U više navrata smo na Strategu pisali o dobrobitima ranog ustajanja. Naš najčitaniji članak od osnutka bavi se upravo tom temom. Međutim, izgleda da to ipak nije za svakoga.

Evo iskustva blogera sa sajta stevenaitchison.co.uk, kojem je rano ustajanje zaista teško palo:

Uvjerio sam sebe da je ustajanje u 5 sati dobra ideja. Namjestio sam alarm, legao i krevet i razmišljao o svemu što ću obaviti iduće jutro. Doista, obavio sam mnogo stvari. Počistio sam kuću, stavio jelo da se kuha, opustio se uz jutarnju kavicu te pročitao vijesti. Buđenje u 5 je sjajno.

Ili, to barem tvrde gurui osobnog razvoja.

Izdržao sam dva tjedna. Počeo sam kolabirati u krevet oko 20:30. Spavanje je postalo kratko sklapanje očiju, nakon kojeg bih odmah začuo alarm. Prvih nekoliko dana sam radio produktivne stvari, a kasnije sam uglavnom trošio vrijeme na surfanje. Ustajanje u 5 sati je grozno.

Više ste od onoga što proizvedete

Rano ustajanje ne zvuči privlačno. Nedavno sam pročitao post u kojem autor navodi 30 stvari koje postiže svakog jutra na način da ustaje u 5. Ako vam je produktivnost visoko na listi vrijednost, to zvuči divno. Također, bili biste izvrstan robot i rado bih vas zaposlio. Šalim se, naravno; ne treba mi vojska automata, ali radije bih vas vidio kako vodite dobar život.

U svijetu osobnog razvoja, jačanje produktivnosti se smatra važnim. Čini se kao da, što više proizvodimo, to više vrijedimo kao ljudi. Svi se žele osjećati dobro (a vaš poslodavac nešto očekuje za novac), pa se produktivnost promiče. Kvaka je u tome što moramo imati nešto za raditi.

Kad sam počeo ustajati u 5, ubrzo sam ostao bez zadataka. Kad čistite kuću svaki dan, nemate puno posla oko toga. Kuhanje je urodilo gomilom ostataka i zamrznutih obroka, pa sam prestao. Na kraju sam počeo tražiti nove projekte. Vjerujte mi, ništa nije više demotivirajuće od toga da preuređujete svoj ormar dok su drugi u toplim krevetima.

Zašto se vi budite ranije?

Mnogo je razloga zašto rano buđenje zvuči dobro. Čitanje, vođenje dnevnika, tjelovježba, revizija navika potrošnje, pisanje to-do liste, mailovi, zapisivanje ciljeva… dobri razlozi. Pitanje na koje se traži odgovor, jesu li vam ti razlozi dovoljno bitni da se zbog njih odreknete sna?

Budim se rano samo zbog jednog razloga: pisanja. Otkrio sam da se od 6 do 7 najlakše fokusiram. Alarm mi je podešen na 5:45. Ustanem, umijem se, ponekad izvedem nekoliko vježbi, skuham kavu i sjednem za kompjutor.

Nitko drugi u kući ne ustaje prije 7, pa osim interneta nemam drugih distrakcija. Radim od 8 (nitko na poslu ne bi cijenio da pišem u radno vrijeme), a nakon ručka mi kreativnost opada. Jedino vrijeme kad ima smisla pisati za mene je jutro. I to je dobar razlog za ustajanje.

Čuvajte se nedostatka sna

Iako 5:45 nije drastično rano, još uvijek rezultira u nedostatku sna. Ako želim 8 sati (moj zlatni standard), moram biti u krevetu oko 21:30. Uz djecu, dnevne zadatke i društveni život, nemam baš vremena za sebe.

Naporima usprkos, rijetko liježem prije 22:30. To nije dovoljno sna, i do petka sam slomljen. U subotu spavam dok mojoj ženi ne prekipi, pa me iščupa iz kreveta pajserom.

Odmor je ekstremno važan, a većina nas ne odmara se dovoljno. Ako želite nadomjestiti svoj vrijedni odmor, pokušajte se potruditi da ga negdje vratite. Nismo strojevi i, na kraju, izgorit ćete.

Rano ustajanje: završne misli

Da nisam rano ustao, ne bih mogao pisati. Nema drugog vremena koje mi odgovara. Ako nemate sjajan razlog za ustajanje, ostanite u krevetu. Imat ćete mnogo više koristi od sna, nego od toga da lutate po kući, pitajući se što uraditi.

1 KOMENTAR

Comments are closed.