SHARE

Manjak sna vas izlaže većem riziku od oboljenja. Dakle, želite li se kloniti prehlade, dobar san vam treba biti cilj. Ovo je potvrdila i studija objavljena u tjedniku Sleep, u rujnu ove godine.

Ta je studija pratila i analizirala navike spavanja 164 zdrave odrasle u razdoblju od nekoliko mjeseci, i zaključila da je “kraći san” (izmjeren aktigrafom) povezan s povećanom vjerojatnošću od prehlade.

Prema studiji, pojedinci koji su spavali 6 sati ili manje imali su 4 puta veću vjerojatnost od dobivanja prehlade, od onih koji su spavali dulje. Oni koji su spavali manje od 5 sati imali su 4,5 puta veću vjerojatnost od prehlade.

Kako je studija provedena

Kako bi rezultati ili mjerodavni, istraživači su provodili dvomjesečne preglede zdravlja kako bi analizirali razinu stresa, opće zdravlje, i sklonost uzimanja alkohola i droge kod sudionika. Ipak, niti jedan od faktora nije utjecao na zdravlje koliko san: Aric Prather, asistent na odjelu za psihijatriju Sveučilišta u Californiji, i glavni autor studije, rekao da je manjak sna glavni pretkazivač prehlade.

“Kratak san bio je značajniji od svih ostalih faktor pri predviđanju vjerojatnosti od dobivanja prehlade”, rekao je Prather za Chicago Tribune. “nije bila bitna dob sudionika, niti njihova razina stresa, boja kože, razina obrazovanja i prihoda. Nije bilo bitno jesu li pušači ili ne. Uzevši u obzir sve te faktore, statistički je san bio daleko najznačajniji faktor.”

Da razjasnimo, istraživači su virus prehlade ipak ubacili u organizam sudionika putem kapi za nos, jer nisu htjeli čekati da se ljudi sami prehlade. Ali studija svejedno dokazuje jednu stvar – manje od šest sati sna po noći može povećati rizik od prehlađivanja kad je osoba izložena virusu. Oni koji su spavali više od 6 sati bili su bolje opremljeni za borbu protiv virusa. Imali su jači imunitet.

Kako izbjeći zimsku prehladu?

Zima i hladnoća su pred vratima, i svi želimo ostati zdravi. Teško je ostvarivati ciljeve kad stalno morate posezati za papirnatim rupčićima. Neki zaposlenici mogu izgubiti potencijalnu zaradu, pogotovo ako rade posao sa strane, a velike tvrtke mogu gubiti milijune kuna zbog neproduktivnih bolesnih zaposlenika.

Osim što naravno trebate redovito prati ruke, izbjegavajte kontakt s bolesnim ljudima, hranite se zdravo, i čistite svoje okruženje (jeste li znali da uredski telefon ima vjerojatno više bacila od zahodskog sjedala?). Dodajmo ovoj listi dakako i dobar san.

Ali to je lakše reći nego izvršiti. Prema anketi Gallupa, Amerikanci su u prosjeku 2013 godine spavali samo 6.8 sati, a čak 40% njih je spavalo manje od šest sati. Nadalje, 14% ih je spavalo manje od pet sati u prosjeku, što znači da su najizloženiji prehladi.

Kako spavati više? Evo savjeta Mayo klinike koji mogu pomoći svakome:

  • Spavajte po rasporedu. Želite li se dobro naspavati, neka vam uđe u naviku da svaku večer idete na počinak u isto vrijeme, i da su budite u isto vrijeme svako jutro. “Redovitost vam poboljšava tjelesni ciklus sna, i potiče kvalitetniji san noću”, naglašava Mayo klinika.
  • Klonite se hrane i pića koji vas drži budnima. Duhan, alkohol i kofein vam mogu razoriti planove za spavanje. A bitno je i kad ih konzumirate, kaže klinika. Najbolji savjet: Nemojte u krevet ići gladni, a ni prejedeni. Neugoda će vas držati budnima. Također ograničite i unos tekućine prije sna (pogotovo alkohola, kofeina i zaslađenih napitaka), jer vam san može prekinuti odlazak na WC.”
  • Stvorite rutinu prije sna. Prema klici Mayo, korištenje elektronskih uređaja prije sna može otežati dobivanje osjećaja pospanosti. Umjesto da visite na internetu navečer, stvorite rutinu uz koju ćete procijeniti dan i smiriti se pred san.
  • Neka vam je ugodno. Stručnjaci kažu da je san najlakši u idealnom okruženju. “Ovo često podrazumijeva hladno, mračno i tiho mjesto. Neka su vam rolete spuštene, a razmislite i o nabavljanju čepića za uši, klime, i drugih uređaja koje vam mogu pomoći da stvorite prikladno okruženje.
  • Prestanite drijemati. Ovo je jasno – spavate li tijekom dana (primjerice poslijepodne) veća je vjerojatnost da nećete biti pospani navečer.
  • Počnite vježbati. Želite li biti umorni navečer, ima smisla “izmoriti se” prije. Prema Mayo klinici, dobra tjelovježba je pravi put. “Redovita fizička aktivnost potiče bolji san, pomaže vam da lakše zaspete i uživate u dubokom snu.”
  • Nosite se sa stresom. Kako bi izvukli maksimum iz sna, klinika savjetuje da naučite upravljati stresom. To znači da trebate organizirati život, i rješavati veće i manje projekte koji vam se motaju to umu. Postavite nove prioritete, ili jednostavno predahnite.

Zaključak

Želite li izbjeći prehladu, ove zime spavajte što više možete. Istraživanja pokazuju da vam manje od 6 sati uvelike povećava rizik od prehlade, ali možete ovo suzbiti zdravim navikama spavanja.

Tko uopće ima vremena da bude bolestan?

(preuzeto s thesimpledollar)