SHARE

Zdrave svakodnevne navike nije lako steći, ali jednom kad to uspijete poboljšat ćete svoj život. Bit ćete zadovoljniji sobom, a i dobit ćete poštovanje drugih, što je također vrlo bitno. Kvalitetne navike donose kvalitetniji život.

Stranice youperfect donosi 9 navika koje možete ubaciti u svakodnevni raspored:

1. Čitajte

Čitanje donosi umu isto što vježbanje donosi tijelu – Joseph Addison

Važno je “hraniti” um knjigama, kako bi ga održavali mladim, a ujedno i spriječili demenciju. Kroz knjige ćete saznati puno informacija, preko kojih ćete postati mudriji. Poboljšat ćete koncentraciju, proširiti vidike, osnažiti pamćenje, i lakše postizati ciljeve. A bit ćete i opušteniji.

2. Vježbajte

Već smo puno puta spominjali brojne prednosti tjelovježbe, ali nije na odmet ponoviti. Tjelovježba sprječava bolesti, umanjuje stres, a poboljšava san i kognitivne sposobnosti. Uspješni ljudi znaju da je trening bitan za um i tijelo, i da su te dvije stvari nerazdvojive.

3. Meditirajte

Redovita svjesna meditacija jedna je od najboljih svakodnevnih navika. Poput tjelovježbe, donosi pregršt prednosti umu i tijelu. Brojna istraživanja su pokazala da meditacija razvija pojedine dijelove mozga, i dugoročno osnažuje veze između neurona.

Ako ne znate kako meditirati, krenite odavde.

4. Jedite svaka tri sata

Ovo je jako bitno, jer nam hrana pruža energiju za obavljanje zadataka u danu, a i ubrzava nam metabolizam. Izbjegavajte nezdravu hranu prepunu nerafiniranih šećera, jer vam ona pomaže poremetiti razinu energije. Držite se zdravih obroka. Što nas dovodi do sljedeće točke:

5. Jedite jednu jabuku dnevno

U engleskom jeziku je popularna izreka “An apple a day keeps the doctor away.” Jedenje jabuke vrlo je zdrava navika koja nam pomaže da spriječimo bolesti, i održavamo mozak zdravim.

6. Svakodnevne navike: šetnje

Jeste li znali da je Steve Jobs šetao dnevno sat do dva?

Ne samo da ćete kontrolirati težinu i vježbati noge, nego ćete i poboljšati jasnoću uma. Pogotovo se preporučuje šetnja novim mjestima, i parkovima.

7. Pronađite hobi

Hobiji su odličan ispušni ventil – umanjuju stres, a i dopuštaju vam da se posvetite sebi.

Bitno je baviti se nečim što uistinu volite, a vjerujem je nedostatak hobija poguban za sreću.

8. Slušajte glazbu

Glazba ima moć da nam odmah promijeni raspoloženje. Osobno često slušam instrumentalnu glazbu dok pišem – daje mi energiju i strast.

9. Pijte zeleni čaj

Ovo je vrlo zdrava navika. Zeleni čaj sadrži vitamin B, magnezij, kalij, i mnoge druge antioksidanse, koji su ključni za zdravo funkcioniranje srca.

Zeleni čaj također može spriječiti neke vrste opasnih bolesti, a potencijalno pomaže i u borbi s rakom. Pijte barem 2 šalice ovog zdravog napitka, prepun je zdravstvenih prednosti.

Zaključak

Svjestan sam da vam je možda nemoguće držati se svih ovih navika svaki dan, ali uključite ih u raspored, i obavite barem 4 stavke dnevno.

Svakodnevne navike koje bi svakako trebali usvojiti su meditacija, jedenje jabuka, i hranjenje svaka 3 sata.

Neke možete raditi i svaki drugi dan, recimo jedan dan se šetate, drugi trenirate.

1 KOMENTAR

Comments are closed.