SHARE

Kad primate novu osobu u tim, to može biti osjetljivo vrijeme: formirate toj osobi utiske koji će ponekad biti dugoročni, a ono što se dogodi tijekom prvih tjedana odredit će kako će ta osoba gledati na tvrtku u budućnosti.

Evo pet apsolutno najgorih stvari za reći novom zaposleniku:

“Sad smo pretrpani i nitko te neće stići obučiti, pa si pronađi nekog posla tijekom idućih par tjedana. Evo ti neki priručnici pa pročitaj.”

Novi zaposlenici su obično uzbuđeni i jedva čekaju početi raditi. Kad otkriju da će neko vrijeme samo sjediti i čekati, potonut će im sve lađe prije nego uspijete izgovoriti “video za obuku novih zaposlenika”. Ako želite da novi članovi tima ostanu entuzijastični i uzbuđeni, morate im pokazati koliko ste vi uzbuđeni što ih imate u timu, te se potruditi da imaju što za raditi. (Isto u ovoj kategoriji: “Ne znam točno kad stiže tvoj kompjutor.”

Bringing a new person onto your team can be a delicate time: the person is forming impressions that will sometimes be long-lasting, and what happens in their first weeks can shape their perspective and morale for a long time to come.

“Čuvaj se zamjenice direktora – s njom nije lako.”

Upozorite li novog zaposlenika na teškog suradnika, doima se kao da je to dobro djelo. Ali na taj način trujete odnos unaprijed, prije nego je i počeo. Svakako možete novom kolegi dati koristan savjet (primjerice “Ona voli kratke mailove i ne voli kad je se prekida tijekom dana.”), ali nemojte negativno karakterizirati druge, nego pustite novom zaposleniku da ih sam procjeni.

“Mi sad idemo svi na ručak i vraćamo se za sat vremena.”

Dodijelite nekome iz tima zadatak da prvi dan ruča s novim zaposlenikom – ili barem da ga obavijesti koje opcije su dostupne. I definitivno ga nemojte napustiti ako cijeli odjel ili tvrtka ide na zajednički ručak.

“Stvarno smo trebali zaposliti ženu, drago mi je da smo tebe pronašli.”

Nemojte da se vaša nova zaposlenica počne osjećati kao da je zaposlena radi političke korektnosti, ili da vam je spol važniji od sposobnosti.

“Imamo inicijaciju za nove.”

Možda je slanje novog zaposlenika u nepostojeći ured po uredski materijal ustaljeni rituač, ali vaše inicijacijske tradicije su možda opasnije nego mislite. Upitajte se hoće li novi zaposlenici to doživjeti kao dobrodošlicu ili samo kao neugodu. Ne tražite od njih da otpjevaju pjesmu (neke tvrtke to rade!), podijele s vama svoj najneugodniji trenutak (čuli smo i za to!), ili ih na drugi način izložite i učinite ranjivima pred grupom nepoznatih ljudi.

(Prilagođeno s Fast Tracka)