SHARE

Opustite se, nećemo vam reći da jedete samo juhu od kupusa ili prodavati pomodne dijete. Stratego je ipak ozbiljan portal. Zanima nas samo ono što je znanost dokazala, a prilično smo uvjereni da su ovi savjeti dobro argumentirani i provedivi u svakodnevnom životu.

Gušimo se u opcijama za mršavljenje koje nam se nude. Sigurno imate bratića koji misli da je ekspert za prehranu, još nekoga na poslu tko to isto vjeruje za sebe, možda vam se i uža obitelj već ubacuje savjetom. Uz sva ta oprečna mišljenja, sigurno se pitate što kaže znanost.

Ako tražite prečice koje zaista pale, evo 8 znanstveno utemeljenih strategija:

1. Važite se svaki dan

Kad pokušavate skinuti kilograme, možda izgleda obeshrabrujuće stajati na vagu svaki dan. Želite vidjeti manju brojku, i znate da se to neće dogoditi preko noći. Međutim, istraživači kaži da bi svakodnevno vaganje moglo pomoći pri mršavljenju. U jednoj studiji, znanstvenici sa sveučilišta Minnesota i Cornell su otkrili da su sudionici koji su se “vagali svaki dan izgubili značajno više tjelesne mase od onih koji nisu to činili”.

2. Zapišite svoj cilj

Dr. Gail Matthews sa sveučilišta Dominican otkrio je da ljudi koji zapisuju svoje ciljeve imaju 42 posto veće šanse da ih ostvare. Njegova studija nije se odnosila isključivo na gubitak tjelesne mase, ali je definitivno primjenjiva.

3. Ne pijte kalorije

Više studija povezalo je tekuće kalorije s debljanjem i kulturalnom pretilošću. Jedna studija sugerira da je razlog za to dijelom i to što kalorije u sokovima ne pune želudac kao one u hrani, pa nema prirodnog instinkta za prestankom konzumacije. Ako odlučite srezati tekuće kalorije, koristite iduću strategiju protiv žeđi.

4. Pijte vodu prije obroka

Studija objavljena u časopisu Obesity kaže da su ispitanici koji su pili pola litre vode prije obroka izgubili više tjelesne mase od onih koji nisu. To je vjerojatno stoga jer su se zbog vode prije osjetili sitima tijekom obroka.

5. Počnite nezdravu hranu “istiskivati” na način da obroke počinjete zdravom hranom

Ovo nije stvarna studija, nego ideja autorice Kathy Freston, koja je napisala članak o metodi koju naziva “istiskavanje”. Ukratko, pojedite zdravi dio hrane na početku obroka, pa ćete biti manje gladni za drugim stvarima. Ljepota ove strategije je u tome što vam želudac kaže kad je dosta, umjesto da čekate na mozak. Kathy Freston preporuča više hrane s visokim udjelom vlakana, kojom trebate istisnuti ostalu hranu, jer su “jedna komponenta prehrane najviše vezana uz gubitak kilograma upravo vlakna”.

Kad je o vlaknima riječ…

6. Jedite više graha

Znanstvenici na sveučilištu Loma Linda otkrili su da je prehrana s visokim udjelom vlakana, bogata mahunarkama, učinkovita za skidanje kilograma. Prema jednoj drugoj studiji, konzumenti mahunarki su u prosjeku tri kilograma lakši od onih koji ih ne jedu, i imaju uži struk. Ili pročitajte ovaj članak o grahu.

7. Spavajte 7 do 9 sati svake noći

Svi znamo da bismo trebali više spavati. Čujemo toliko savjeta da nam se spava od njih. Ali razumijete li koliko postoji istraživanja koja dokazuju da je spavanje ključno za mršavljenje?

članku autorice Amy Paturel na WebMD-ju navodi se:

  • “Studija u časopisu American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da kad ljudima nedostaje sna, kasno večernje jedenje raste, ili radije biraju namirnice s većim udjelom ugljikohidrata.”
  • “Druga studija otkrila da je premalo sna ljude potiče da jedu veće porcije svih vrsta hrane, i više se debljaju.”
  • “Revizija 18 studija utvrdila je da nedostatak sna izaziva želju za energetski bogatom hranom punom ugljikohidrata.”

To je, znači, barem 20 studija koje potiču spavanje kao metodu mršavljenja. Možda bismo ih sve trebali shvatiti malo ozbiljnije.

(prilagođeno s Lifehacka)