SHARE

Ako ste kao većina studenata, vjerojatno morate zaraditi barem malo novca sa strane kako bi pokrili troškove života. Ako ste pali godinu, vjerojatno trebate platiti i školarinu, i povremene repeticije.

A to znači da trebate pronaći studentski posao.

Neki studenti mogu uskladiti školovanje i posao bez problema. Ali to najčešće uspijeva onima koji nemaju gust raspored predavanja, niti zahtijevan posao.

Ako imate svakodnevna predavanja i vježbe, a pritom još i radite (na mentalno ili fizički zahtjevnom poslu), balansiranje studentskog i poslovnog života postaje iznimno teško. Ali nemojte se obeshrabriti. Mnogi su završili fakultet uz rad.

Kako studirati i raditi, a pritom ostati zdrav? Evo nekoliko savjeta:

1. Budite potpuno angažirani

Nije važno radite li samo povremeno. Svaki posao je prilika da se razvijate, a moći ćete ga navesti i u životopisu, što je svakako plus pri zapošljavanju nakon fakulteta. Budite potpuno predani.

2. Posavjetujte se s kolegama, profesorima, i prijateljima

Ako poznajete starije kolege s vašeg fakulteta, pitajte ih koja su predavanja korisna, odnosno obavezna. Primjerice, dok sam studirao na Pravnom fakultetu, na prvoj godini niti jedno predavanje nije bilo obavezno (niti korisno).

Ako ne poznajete nikoga na fakultetu, proučite forume na internetu, te napravite plan rada/studiranja prema tome.

3. Nemojte se mučiti

Ponekad je bolje produžiti semestar, nego izgorjeti samo zato što ste upisali 15 predmeta, a svaki vikend radite. Ako pokušavate napraviti previše, najčešće će vam i fakultet i posao ići lošije.

4. Razmislite o sezonskom poslu

Ako studirate medicinu, farmaciju, građevinu, ili bilo koji fakultet koji od vas zahtijeva punu predanost tijekom godine (zbog predavanja i vježbi), razmislite o sezonskom poslu. Na Zavodu za zapošljavanje postoji solidna ponuda poslova u turizmu/ugostiteljstvu, ali pazite da se prijavite do kraja ožujka, jer tada najčešće istječu prijave.

5. Tražite studentski posao u struci

Svjestan sam da ovo mogu samo rijetki, ali ako vi to uspijete, sjajno. Tu su prednosti očite: dobivate iskustvo tijekom studiranja, i poslodavac će imati više razumijevanja za vaš studentski raspored. Nekoliko mojih prijatelja i poznanika su uspjeli pronaći ovakav posao (na kasnijim godinama studija), i uglavnom su bili i više nego zadovoljni.

6. Tražite posao s kliznim radim vremenom

Ako studirate u Zagrebu, znate da se oglasna ploča s poslovnima u Studentskom Centru redovito osvježava. Tamo je moguće pronaći razne poslove, prilagodljive svakom rasporedu – bilo da je riječ o honorarnom fizičkom radu, radu u call centru s nepunim radnim vremenom, dijeljenju letaka, ispomoći u kuhinji, itd.

Svakako pazite primarno da se radni sati ne kose s predavanjima, i da vam ostaje dovoljno vremena za učenje.

7. Kako studirati i raditi? Dovoljno se odmorite

Usklađivanje poslovnog, studentskog, i privatnog života zna biti iscrpljujuće. Kako bi bili uspješni u sva tri područja, morate se dovoljno odmoriti. To znači da ćete povremeno morati preskakati izlaske vikendom.

8. Budite proaktivni

Ako vam posao remeti školovanje, ili obrnuto, to obznanite svojim profesorima, odnosno poslodavcu. Oni će imati više razumijevanja ako im objasnite svoju situaciju, i cijenit će vašu hrabrost i promišljenost.

Rad uz studiranje je težak, ali ne i nemoguć. Kako studirati i raditi? Vodite se gore navedenim smjernicama, i uspjet ćete u oboje.

(prilagođeno s workawesome)