SHARE

Sigurno ste čuli da je moguće naučiti brže čitati, i vjerojatno znate da postoje razni tečajevi bržeg čitanja i učenja u Hrvatskoj. Te tehnike su nastale na osnovi rada doktora Georgija Lozanova, psihijatra koji je proučavao funkcioniranje mozga pri učenju. Dok neki hvale te metode, drugima zvuči kao baljezgarija, jer tvrde da ne mogu uživati u romanu ako ga “progutaju” u par dana. No, bilo kako bilo, čitanje je korisno, i svi bi se trebali truditi čitati što više, budući da to donosi pregršt prednosti. Kako čitati jednu knjigu tjedno?

Osobno nisam posjetio radionice ni tečajeve brzog čitanja, ali sam naišao na članak cijenjenog autora bestsellera “18 minutes”, Petera Bregmana, koji također vodi i svoju tvrtku za podučavanje vještina vođa. Peter odnedavno vodi i svoj podcast, u kojem nerijetko razgovara među ostalim is piscima literature o uspjehu i produktivnosti, i tvrdi da se prije svakog intervjua voli spremiti tako da pročita knjigu aktualnog autora.

Budući da su ti intervjui poprilično česti, on treba često čitati i više od jedne (ne-fikcijske) knjige tjedno. Kaže da ga čitanje obogaćuje – saznaje puno više, i uči kako primijeniti pročitano. Postaje uvjereniji u svoje poglede i djela, a bolje i razumije i druge, jer shvaća širi kontekst. Kako mu to polazi za rukom?

Dok je bio na fakultetu, i on se mučio s konzumiranjem opširnog gradiva. No onda mu je profesor Latino-američke povijesti, Michael Jimenez dao savjet koji mu je olakšao život: “Nadam se da ne čitaš sve knjige od riječi do riječi kao da čitaš fikciju”. Nakon što mu je Peter odgovorio da sve knjige čita temeljito, profesor mu je odgovorio: “Slušaj, ne trebaš čitati te knjige. Trebaš ih razumjeti.”
Fikcija traži od čitatelja da potpuno uđe u piščev svijet, i da se potpuno preda djelu. Ne-fikcija – barem ona literatura koja pomaže vođama biznisa – imao misao vodilju koju trebamo usvojiti.

Sa svakom novom knjigom dobivamo sve više zamaha. Što više čitamo, to brže razumijemo stajalište pisca, i lakše iskorištavamo njegove ideje u svakodnevnom životu.

Drugom riječju, što više knjiga budemo čitali, to ćemo brže čitati.

Što se tiče publicistike, evo nekoliko savjeta kako čitati jednu knjigu tjedno:

1. Krenite od autora. Tko je napisao knjigu? Pročitajte njezinu/njegovu biografiju. Ako na internetu pronađete intervju ili opisni članak o autoru, to pročitajte na brzinu. Tako ćete dobiti uvid u njihova stajališta.

2. Pročitajte naslov, podnaslov, sažetak s korica, i kazalo. Koja je misao vodilja djela? Kako su argumenti izloženi? Sad vjerojatno možete opisati ideju knjige nekome tko je nije pročitao.

3. Pročitajte predgovor i pogovor. Autor najčešće sažme bit u uvodu i zaključku knjige. Te segmente brzo pročitajte od riječi do riječi. Sad već znate smjer u kojem će vas pisac voditi, kako vam planiraju prenijeti ideju (predgovor), i što se nadaju da ćete izvući iz djela (pogovor).

4. Pročitajte/letimično prelistajte svako poglavlje. Pročitajte naslov i nekoliko prvih stranica kako bi shvatili kako se autor koristi tim poglavljima, i kako ih povezuje s glavnim argumentom djela. Potom letimično prođite naslove i podnaslove (ako postoje), kako bi dobili dojam o toku teksta. Pročitajte prvu i zadnju rečenicu svakog odlomka. Ako ste shvatili bit, idite dalje. U suprotnom, pročitajte cijeli odlomak. Kad ste shvatili poruku odlomka, možete (čak i letimično) proći stranice, budući da vam je temeljni argument jasan.

5. Na kraju se vratite na kazalo. Kad ste dovršili knjigu, vratite se kazalu i sažmite ga u glavi. Uzmite ponešto vremena kako bi ponovo proživjeli tok knjige, najbitnije argumente, dojmljive priče, i putovanje na koje vas je autor poveo.

Peter kaže da tijekom čitanja pravi bilješke za razgovor s piscem. Oko čega se slaže? Oko čega se ne slaže? Koja pitanja su mu ostala visjeti? O čemu će raspravljati dalje s poznanicima, i o čemu će misliti narednih dana? Bilješke koriste svakome.

Osim što na ovaj način knjigu pročita puno brže (ponekad i za samo sat do dva), tvrdi da mu više stvari ostaje u sjećanju.

To je zbog toga što ovom tehnikom ne samo da čitate gradivo; vi se aktivno posvećujete njemu. Um vam je pozoran cijelo vrijeme, i knjigu možete sagledati u cijelosti. Ne samo da upijate štivo; vi ga možete odgonetnuti.

Evo sad znate kako čitati jednu knjigu tjedno. Svi se možemo okoristiti pametnim idejama promišljenih ljudi, i svi možemo te misli iskoristiti u životu.

Drugom riječju, uz malo truda, svi se možemo vratiti na fakultet.

(prilagođeno s psychologytoday)

1 KOMENTAR

Comments are closed.