SHARE

Sjećate se kako ste donijeli novogodišnju odluku o tome kako ćete prestati pušiti, smršaviti, više trenirati ili misliti pozitivno? I kako ste olako skliznuli natrag na staro nakon nekih šest dana?

Zašto je tako teško ustrajati u ciljevima? Jer je promjena velika stvar. I zastrašujuća.

Ali ne želite dočekati iduću Novu godinu s istim odlukama. To je dosadno.

I što onda učiniti? Zakoračite jedan korak naprijed, za početak. Trebate smršaviti? Krenite u teretanu. Želite misliti pozitivno? Ponavljajte svaki dan pozitivne izjave pred ogledalom. Morate prestati pušiti? Kupite žvakaće gume s nikotinom.

Promjena stiže na mala vrata. Ne očekujte da ćete se riješiti pušenja do sutra. Niti ja očekujem skinuti pet kila do utorka. Trebalo mi je više od godine dana da skinem 20 kila, koje sam nosila godinama. Ono što očekujem da ostanete na putu do svojih ciljeva – koji god oni bili.

Evo nekih koraka koje možete poduzeti ako želite ustrajati u ciljevima:

1. Posvetite barem 15 minuta svog dana promjeni

Čak i ako je to samo šetnja oko susjedstva, jedna cigareta manje, čitanje inspiracijskog članka, učinite to. I malo šarajte. Nitko ne želi raditi svaki dan jedan isti dosadni trening. Tako se stvari doimaju puno težima, zar ne? Stoga se primite tog reketa ili frizbija, pa se zabavite s obitelji i prijateljima.

2. Istinu na sunce

Dok nisam postala iskrena prema sebi o razlozima zbog kojih posežem za čipsom, a ne za zdravim rizicima, mislila sam da je problem u hrani. U stvarnosti, dobivala sam veliku nagradu za trpanje hranom – za nagradu sam mogla ostati u svojoj sigurnoj zoni. Koja je vaša nagrada za odbijanje promjene? Dok ne postanete iskreni, nećete se moći držati plana. Znamo da ponavljamo ponašanje od kojeg se osjećamo dobro. To znači, dok cilj ne postane važniji od trenutne nagrade, uvijek ćete odabrati dobar osjećaj umjesto neugodnog.

3. Ustrajati u ciljevima možete samo ako su realistični

Umjesto da krenem skinuti 10 kila u 20 dana, odlučila sam samo jesti pet porcija voća i povrća dnevno. Uvjerena sam da su moji dobri izbori doveli do još dobrih izbora (na žalost, to radi i u suprotnom smjeru), a moj cilj je bio samo se držati tog plana s pet porcija. Nisam očekivala čudotvornu tjelesnu transformaciju preko noći. Umjesto toga, mjesecima sam utvrđivala taj novi uzorak ponašanja, dok nisam dodala još nešto u život; drugim riječima, jedno po jedno ponašanje.

4. Nikad ne izbacujte. Zamjenjujte

U kinu želim kokice. Moj suprug voli one preslane s puno maslaca. Ja švercam izvana svoje nemasne. Da pokušam posve izbaciti kokice kad idem u kino, dok on pored mene oduševljeno mljacka, vjerojatno bih se zatekla premazana mašću prije kraja foršpana. Ako vaš cilj uključuje eliminaciju određenog ponašanja, mora ga zamijeniti novo ponašanje, ako ciljate na trajnu promjenu. Ako ne zamijenite ponašanje, nastat će praznina koja vodi opsesivnom razmišljanju, koje onda vodi starim uzorcima ponašanja.

5. Pronađite podršku

Rijetki ljudi mogu sami doći do cilja. Treba nam podrška i ohrabrenje na našem putu promjene. Za vas je to možda prijatelj koji će vas pozvati na red ili skupina istomišljenika na istom putu. Snaga je u brojnosti, i koristite tu činjenicu. Iako sam usvojila mnoge zdrave prehrambene navike tijekom godine, osjećala sam da mi je potrebna dodatna pomoć za uspjeh.

Nije lako promijeniti se. Ali možete to postići, ako ne tražite brzo rješenje, već ste spremni dnevno činiti izbore koji će vam donijeti trajne rezultate. Ponekad ćete doživjeti neuspjehe, ali to nije znak za predaju. To je samo prilika za ponovno posvećivanje cilju.

(Izvor: Success)