SHARE

Možete pročitati čitave knjige o produktivnosti, desetke članaka, primijeniti nekoliko različitih metoda za produktivnost. Ali na kraju dana, opet nećete ništa važno obaviti.

Istina je, produktivnost je jednostavna stvar. Čak i ako imate previše stvari za odraditi, nije teško razlučiti osnovne korake:

  1. Odaberite nešto važno na čemu ćete raditi (zadatak vezan uz vaš najvažniji projekt, možda). Nije bitno što odaberete, jer ćete uskoro stići i do ostatka.
  2. Usmjerite se samo na taj zadatak, i dovršite ga, ako je to moguće.
  3. Odaberite idući važan zadatak. Ponovite.

I naravno, odmorite se. Prošetajte se. Radite jogu. Meditirajte. Pojedite nešto zdravo. Družite se. Ali kad radite, usmjerite se na nešto važno, i pokušajte to dovršiti. Mislite da imate previše toga pred sobom, ali u stvarnosti možete raditi samo na jednoj stvari odjednom.

Ako je sve tako jednostavno, što je zapreka? Strah.

Korijen svih strahova

Neki od strahova koji se manifestiraju ometanjem produktivnosti prema gornjem obrascu: strah od neuspjeha, nesigurnosti, nekompetentnosti, nelagode, gubitka kontrole.

U stvari, bojimo se samo jedne stvari: gubitak kontrole, sigurnosti, udobnosti. To je sve jedna te ista stvar, izvjesnost. Svi naši strahovi dolaze iz toga.

Ne volimo osjećati te strahove. Izbjegavamo ih, tražimo kontrolu, izvjesnost, utjehu u distrakcijama, portalim s vijestima, društvenim mrežama, filmićima s mačkama, mailu, porukama. Pokušavamo steći kontrolu na način da bježimo od važnih ali neizvjesnih zadataka, pa onda pospremamo, obavljamo kupovinu, organiziramo, smišljamo nove sustave za produktivnost. Sve, samo neizvjesnost ne.

Došli smo do poante. Ovo je moja najvažnija metoda za produktivnost. Riječ je o uranjanju u neizvjesnost:

  1. Počnite postavljanjem važnog zadatka. Može biti bilo koji. Kad uočite da ste skrenuli u distrakcije, odmaknite se, i zadajte sebi važan zadatak.
  2. Usmjerite se na taj zadatak, i samo na njega. Pokušajte ga dovršiti, ili barem raditi neprekinutih 10-15 minuta.
  3. Kad uočite da prelazite na distrakcije, zastanite. Uočite strah od neizvjesnosti. Dišite.
  4. Istražite osjećaj, kako ga osjećate u tijelu. Ostanite uz taj osjećaj u tijelu na kratko i prihvatite ga, iako se bojite neizvjesnosti. U srcu imate osnovnu dobrotu koja je uvijek bila tamo, čak i ako ne znate kako će ovaj zadatak i trenutak završiti.
  5. Uronite u zadatak, usprkos osjećaju. U redu je biti svjestan svog straha, i svejedno obaviti zadatak.

To je to. Budite svjesni straha, ne dopuštajte sebi da vas natjera na bijeg, istražite ga sa znatiželjom, i obavite svoj važan posao.

Popuštate pred strahom i dopuštate sebi bijeg u distrakcije uvijek iznova. Ali u onom trenutku kad odlučite ne pobjeći, zaista razvijate vještine koje će vam promijeniti život.

1 KOMENTAR

Comments are closed.