SHARE

Trenutno se prikazuje šesta sezona serije Igra Prijestolja, i to je izvrsna prilika da se podsjetimo što dosad znamo o njoj. Još bitnije, da se prisjetimo mudrih lekcija koje ona nudi. Iako većini ljudi u sjećanju ostaju scene ubojstava, ovdje ćemo napraviti malo detaljniju analizu, prilagođenu poslovnom svijetu. Evo koje lekcije poduzetnici mogu izvući iz Igre prijestolja:

1. Nemojte nikome ništa dugovati

Lannisteri su poznati po izjavi “Lannister uvijek otplati svoje dugove.” , što je vjerojatno najbitniji savjet kojeg vam serija nudi. Ako su Tyrion i društvo uspjeli ovom izjavom opravdati svoj pokolj, poduzetnici je mogu iskoristiti za razvoj biznisa.

Kao poduzetniku, cilj vam je maksimizirati dobit, međutim, morate uvijek platiti dugovanja! Jer, čim vam se dugovi nakupe, idete u ponor, što će vas s vremenom izbaciti s tržišta! U biti, čak ni najbolji klima uređaj neće uspjeti ohladiti vaše zaposlenike i partnere, ako im ne platite na vrijeme. Što je još gore, vaši rivali jedva čekaju ovakav scenarij, kako bi vam mogli preoteti najbolje zaposlenike i partnere, te vaše ideje.

Što izvući iz ovoga: Uvijek otplatite dugove, kako bi vaša tvrtka bila stabilna.

Čak i ako vam tvrtka propadne, ostali sudionici tržišta će vas smatrati pouzdanim, ozbiljnim poduzetnikom, i bit će spremni ponovo s vama surađivati.

2. Ne bojte se turobnih vremena

Peter Baelish je u svojem razgovoru s Varysom u trećoj sezoni rekao: “Kaos nije jama, već prilika za uspon”, i nije mogao biti točniji! U poduzetničkom svijetu, najbolja su teška vremena, jer vas one tjeraju na dodatan trud i učenje. Tijekom turobnih razdoblja morate brzo djelovati, i usuditi se donijeti hrabre odluke. Ako vaša tvrtka preživi teška vremena, kad se oluja primiri, vaš će posao cvjetati. Na teško razdoblje gledajte kao na priliku, ne prepreku.

3. Ako trebate dokazivati da ste vođa, stojite na tankom ledu

Kao poduzetnik morate inspirirati zaposlenike i partnere kako bi dobili reputaciju. Uspješni poduzetnici ne moraju naglašavati da su vođe, kao što bilo koja cijenjena osoba ne mora govoriti “cijenite me”. U Igri Prijestolja, Lannisteri (“Bilo koji čovjek tko mora reći da je kralj, nije pravi kralj) se ponašaju kao vođe, i drugi ih smatraju takvima. U stvarnom životu, trebate se ponašati kao šef, donositi ispravne odluke, biti objektivni, i nikad ne prelaziti granice. Ako ste dobar poduzetnik, samim radom ćete steći moć, poštovanje, i na kraju profit.

4. Koje lekcije poduzetnici mogu izvući iz Igre Prijestolja? Ne bojte se govoriti

Tyrion Lannister ima još jednu lekciju za poduzetnike: usprkos činjenici da ga mnogi ne shvaćaju ozbiljno, on i dalje izražava svoje mišljenje. Ako ste mladi poduzetnik, ili tek trebate krenuti u poduzetništvo, morate biti dovoljno hrabri da izgovorite ono što mislite. Ne bojte se istupiti i izreći svoje ideje – netko će ih zasigurno primijetiti!

5. Budite pošteni prema zaposlenicima i partnerima

Igra prijestolja je prepuna sablasnih vođa koji tjeraju strah u kosti svakome tko ih pogleda. Iznimka: Daenerys Targaryen. Mlada plavokosa djevojka postala je omiljena Khaleesi zbog svoje blagosti. Kad povučemo paralelu s poslovnim svijetom, možemo izvući lekciju: ne budite okrutan poduzetnik, poslodavac, ni partner. Unatoč činjenice da vam je potrebno tuđe poštovanje i pozornost, okrutnost nije put do lojalnosti.

Nemojte pokušavati plašiti druge ljude, niti se oslanjati samo na vlastite sposobnosti kako bi razvili biznis. Uz dobroćudan pristup ćete s vremenom steći puno prijatelja i povjerljivih partnera, što je ključ uspješnog biznisa.

Nadalje, slušajte vaš tim! Ako to ne učinite, vaši podređeni bi vas mogli prezirati. Kad se sjetite (pokojnog) Joffreya Baratheon, shvatit ćete o čemu pričam. U poslovnom svijetu, prijezir vodi do propasti vaše tvrtke. Reputacija je bitna stvar.

6. Nemojte pobiti vlastitu riječ

U biznisu, vaša riječ je svetinja! Kad jednom prekršite obećanje, izgubili ste sav kredibilitet. Ako vaša riječ ne vrijedi ništa, teško ćete se snaći u poslovnom svijetu, gdje mnogi dogovori nastaju u četiri oka. Povratiti vjerodostojnost je gotovo nemoguće, stoga se potrudite da nikad ne prekršite obećanje. Od koga to možemo naučiti? Robba Starka, koji je obećao da će oženiti kćerku Waldera Freya, ali je potpuno zaboravio na to. Svi znamo kako je to završilo.

Bonus: Sjetite se i kultne izjave iz Igre Prijestolja: Zima dolazi!

Starkovi nas ne žele posjetiti da izvadimo zimske kapute, već da je bitno uvijek gledati unaprijed kako nas ne bi uhvatili nespremnima. U poslovnom svijetu, to znači da morate gledati u budućnost, i pratiti najnovije tehnološke trendove. Što prije to učinite, to bolje za vas. Ako na ljeto pripremite “zimske kapute”, definitivno ćete pobijediti u Igri Biznisa!
(prilagođeno s Lifehacka)