SHARE

S obzirom na to da cjelokupna Vipnetova infrastruktura za fiksni Internet ispunjava ciljeve Digitalne agende EU čije je obveze preuzela i Republika Hrvatska, Vipnet je s brojkom od 400 tisuća pokrivenih kućanstava najspremniji operator za Digitalnu agendu u Hrvatskoj. Time se ostvaruju preduvjeti koji omogućavaju 400 tisuća kućanstava u Hrvatskoj spajanje na usluge s pristupom Internetu pri brzinama do 120 Mbit/s.

– Kontinuiranim ulaganjem u suvremenu infrastrukturu i najrašireniju optičko-kabelsku mrežu, Vipnet postavlja odlične temelje za pružanje najboljeg korisničkog iskustva u Hrvatskoj. Pokriti 400 tisuća kućanstva vlastitom mrežom je vrijedno postignuće, tim više ako se u obzir uzmu i činjenice da se radi o naprednoj mreži za superbrzi internet te o duplo više pokrivenih kućanstava u odnosu na prvog sljedećeg konkurenta. Ovo je točka nakon koje Vipnet nastavlja s uvođenjem novih tehnologija, točnije EuroDocis 3.1 standarda kojeg ćemo testirati u narednim mjesecima. Implementacija ovog standarda Vipnetovim će korisnicima koji su spojeni putem optičko-kabelske mreže, omogućiti brzine interneta do 1 Gbit/s – rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA O NAVIKAMA KORIŠTENJA FIKSNIH USLUGA U KUĆANSTVIMA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Brzina interneta ključan faktor prilikom odabira usluga fiksne telefonije

Prilikom procjene kvalitete usluge, čak 57 posto korisnika navodi brzinu interneta kao presudan faktor, a zanimljivo, na drugom mjestu s 26 posto ispitanika slijede minute poziva uključene u mjesečnu naknadu. Također, ne iznenađuje rezultat da je u trenutku provođenja istraživanja 88 posto korisnika razmatralo odabir barem jedne fiksne usluge, a većina korisnika prednost daje trio paketu (telefon, Internet, TV) u odnosu na pojedinačnu uslugu. Od ispitanika koji bi odabrali jedan od duo paketa, na prvom je mjestu kombinacija interneta i telefona.
Prema rezultatima istraživanja, 74 posto korisnika i dalje koristi ADSL tehnologiju za pristup internetu, a više od 80 posto korisnika koristi internet za čitanje vijesti, slijedi slušanje glazbe s 50 posto te aktivnosti vezane uz posao s 40 posto ispitanika. U 93 posto slučajeva korisnici na internet spajaju računala, slijede mobiteli sa 64 posto, televizori s 28 posto te tableti s 27 posto.

infografika-v1-HR

Gotovo 25 posto ispitanika pred TV prijamnikom provede više od 4 sata dnevno

Zanimljivi su i podaci o broju TV prijamnika u kućanstvima koji pokazuju da 48 posto kućanstava posjeduje 1 TV prijamnik, 32 posto kućanstava posjeduje 2 TV prijamnika, a 17 posto kućanstava posjeduje 3 ili više TV prijamnika. Većina ispitanika, njih gotovo 60 posto, u prosjeku pred TV prijamnikom provede 1 do 3 sata dnevno, a gotovo 25 posto ispitanika pred TV prijamnikom provede više od 4 sata dnevno. Što se tiče preferiranog sadržaja na TV-u, na prvom mjestu je informativni sadržaj s nešto manje od 50 posto ispitanika. Potom slijede TV serije, filmovi, sport i dokumentarni sadržaj. Nadalje, 81 posto korisnika spremno je za gledanje pojedinog događaja koristiti pay per view uslugu, primarno za gledanje utakmica i sportskih emisija. Uslugu TV za van većina ispitanika koristi za gledanje serija, filmova i sportskih emisija. Ispitanici najčešće TV za van gledaju kod kuće, njih 38 posto, u 20 posto slučajeva u javnom prijevozu, 19 posto na odmoru i 16 posto na poslu. U 77 posto slučajeva za uslugu TV za van koristi se mobitel, dok se u ostalim slučajevima radi o tabletu ili prijenosnom računalu.