SHARE

Novac je oduvijek bilo lakše potrošiti nego zaraditi. Tako svijet funkcionira. Međutim, uštedom novca svatko može postati financijski neovisan prije nego što je to zamislio.

Postoji “ušteda” novca, i “ušteda novca”. U prvom slučaju odvajate novac koji planirate potrošiti kasnije (mnogo, mnogo kasnije, ako sve protekne po planu). U drugom slučaju trošite novac, ali ne onoliko koliko biste inače. Tajna je u tome da se s prvog sistema prebacite na drugi.

Kako uštedjeti puno novca? Evo nekoliko najlakših načina za to:

1. U klasičnu kasicu stavljajte po 20 kuna

Kasica u koju stavljate 20 kuna možete kupiti bilo gdje, u bilo kojem obliku. Princip je sljedeći: svaki put kad u novčaniku imate novčanicu od 20 kuna (ban Jelačić), stavite je u kasicu.

Neki štediše imaju posebne pretince u novčaniku (što nije nužno), i nakon što sakupe 10 novčanica od 20 kuna, stave taj novac na štedni račun s visokom
stopom povrata. Drugi ljudi žele uštedjeti za neki cilj, primjerice božićni poklon.
Na svoju kasicu možete čak bojicama napisati za što je novac namijenjen. Ovo pali, jer se lakše povežete sa štednjom. Kad bi novčanicu od 20 kuna potrošili, sigurno bi se osjećali kao da ste izdali svoje principe.

2. Kako uštedjeti puno novca: Automatski odvajajte novac s plaće

Danas većinu računa možete platiti putem interneta. Mnoge banke, i mobilni operateri nude i automatizirani način plaćanja putem trajnog naloga. Ako imate takvu opciju, iskoristite ju.
Možete i automatizirati štednju. Odredite dan u mjesecu (primjerice dan nakon primanja plaće) kad će vam se određeni iznos automatski prebaciti s računa na štednju. Tako će se vaš štedni i krizni račun voditi sami od sebe.

Svakako, trebat će vam koji mjesec da se naviknete na ovu vrstu štednje, no ona je vrlo učinkovita.

3. Štednju povežite s nekim obećanjem

Financijska blogerica Sarah Gilbert za ovo ima izvrstan primjer: njen devetogodišnji sin je htio Nintendo DS. U početku je bila protiv te ideje; no kad je njen muž dobio posao izvan grada, dogovorili su se da će sina nagraditi, ukoliko se bude ponašao valjano.

Dakle, odlučili su da će kad ona ili muž dobiju plaću, odvajati po 20 dolara u posebnu omotnicu: ako bi sin pomagao oko kuće. Ako je bio strpljiv i pomagao, Sarah bi dodala dodatnih 5 ili 10 dolara u omotnicu. Budući da je sin bio potaknut nagradom, počeo se ponašati bolje, Sarah je imala dodatan razlog da održi svoju riječ.

Svoju štednju je dobro potaknuti obećanjem, kad je cilj kratak, i kad vas druga strana može nadgledati. Sarah je primjerice novac u omotnicu stavljala pred svojim sinom. Vi možete primjerice svoje obećanje možete podijeliti s partnerom ili djetetom, tako da im dajete pristup svojem online računu.

4. Čak i negativan stimulans može biti koristan

Istina je da ljude najviše pokreću pozitivni poticaji. Međutim, dodavanje kazne može biti odličan način da se na nešto natjerate.

Primjerice, možete sa svojim bankarom ugovoriti štednju u kojoj vam se svako povlačenje sredstava naplaćuje određenim postotkom. Druga opcija je da stavite novac na PayPal račun, gdje za povlačenje sredstava morate čekati nekoliko dana, a u tom vremenu se onda možete predomisliti, prije nego što napravite nepromišljenu kupnju.

Ako pak štedite u gotovini, nakon što potrošite novčanicu od 20 kuna, sljedeći dan se odreknite nekog luksuza – primjerice čokolade.

Zaključak

Kako uštedjeti puno novca?

Svi želimo uštedjeti novac, stoga je bitno da krenete s ovim jednostavnim potezima. Znajte da će vam emocionalni alati olakšati put.

(prilagođeno s bloga getrichslowly.com)