SHARE

Mobilne naprave, pogotovo smartphonei i tableti, već gotovo cijelo desetljeće mijenjaju interakciju svih ljudi na planetu.

Biznisi danas imaju pristup do više informacija, i do boljeg komunikacijskog sustava nego ikad prije.

Dominantni igrači na mobilnom tržištu već dugo su Apple i Samsung, koji svoje uređaje (iPhone, odnosno Galaxy) baziraju na sustavima IOS, odnosno Android.

Toliko često sam naišao na rasprave koji je uređaj bolji, i nerijetko nailazio na podijeljena mišljenja.

Međutim, koji je mobitel bolji za biznis? Samsung Android, ili Appleov iPhone?

Pogledajmo prednosti i nedostatke oba uređaja, kada se koriste u poslovnom svijetu:

Lakoća rukovanja

Appleov iOS operativni sustav smatra se jednostavnijim od Androida. Korisničko sučelje je stabilno i čisto, i korisnici se rijetko muče s pronalaženjem aplikacija.

Oba operativna sustava je lako podešavati, no Samsungov Android dopušta korisnicima veći pristup operativnim funkcijama, primjerice onesposobljavanju kamere i mikrofona

Izdržljivost

Najnovija izdanja iPhonea i Samsung Galaxyja se malo razlikuju. Sličnog su oblika, veličine, i dizajna, te oba naglašavaju minimalizam. Doduše, kvaliteta izrade kod Samsunga malo zaostaje.

Razvili su lošu reputaciju zbog pucanja ekrana, te lako vidljivih ogrebotina. Ako ste u biznisu gdje je izgled bitan, vjerojatno ne želite da vaši klijenti vide polurazbijene uređaje kod vas i vaših zaposlenika.

Dostupne aplikacije

Većina najpopularnijih aplikacija, kao što su Facebook i Twitter, dostupni su za oba operativna sustava. Međutim, Androidov sustav aplikacija je otvoreniji manjim proizvođačima aplikacija. Ako su vašoj tvrtki potrebne samo osnovne stvari, iPhone vam je sasvim dovoljan.

Što se tiče raznolikih aplikacija, vjerojatnije je da ćete ih pronaći na Google Play Storeu. Mudro je proučiti aplikaciju prije nego je instalirate, kako bi vaši zaposlenici mogli koristiti bez problema.

Posebne aplikacije

Jedan od najvećih nedostataka iPhonea je taj što zahtijeva licencu za razvoj vlastitih aplikacija. Ako vaša tvrtka ne šalje zaposlenike na teren sa specifičnim aplikacijama, ne mora vas ništa zabrinjavati.

S druge strane, neke tvrtke zahtijevaju specifične aplikacije, a izglednije je da će ih pronaći u otvorenom Android sustavu.

Samsung Android ili Appleov iPhone: Koji je mobitel bolji što se tiče zaslona?

Dugogodišnji korisnici iPhonea možda su primijetili da je zaslon iPhonea kroz godine vrlo malo napredovao. Apple je inače čest izbor grafičkih dizajnera zbog kvalitete zaslona.

Ako je vama i vašim zaposlenicima potrebna najviša rezolucija, Samsungov ekran je višestruko bolji.

Cijena

Samsung je nekoć bio znatno pristupačniji od iPhonea, no u zadnjih nekoliko godina, gotovo su se izjednačili u cijeni.

iPhone je i dalje mrvicu skuplji, no pokazalo se da njegova vrijednost opada manje od Samsungove kod dugogodišnjeg korištenja, ponajviše zahvaljujući kvaliteti izrade.

Za razliku od iPhonea, Samsungovu bateriju možete sami mijenjati, što mu produljuje radni vijek.

Snaga

Nedavne usporedbe performansi (primjerice na AnTuTu benchmark testu) su pokazale da je Samsung Galaxy malo snažniji uređaj, što ne čudi, budući da je noviji – Samsung Galaxy S7 na tržište je izašao početkom ove godine, dok je iPhone 6 dostupan od 2014. godine.

Vrlo je malo izgledno da ćete kao poduzetnik primijetiti ikakvu razliku u performansama, budući da su oba uređaja izuzetno brza.

Zaključak

Samsung Android ili Appleov iPhone: Koji je mobitel bolji za biznis?

Oba uređaja bi vam trebala dobro služiti. Kroz godine, čini se da iPhone malo stagnira – što se tiče tehnoloških inovacija, imam dojam da je Samsung malo nadišao Apple. Osim ako ne cijenite jednostavnost rukovanja, posljednji model Samsunga (Galaxy S7) čini se kao malo bolji izbor za vašu tvrtku.

(prilagođeno s business.com)