SHARE

Marina Čulić Fischer je osnivačica DIALOG komunikacija, a odnosima s javnošću se bavi od 1993. godine. Ujedno je i članica menadžmenta BBDO Grupe Hrvatska te članica tima za razvoj poslovanja pri Ketchum Europe.

Ova magistrica komunikologije školovana je na Karlovom univerzitetu u Pragu. S njom smo razgovarali za našu rubriku “Kako radim”, u kojoj uspješne osobe otkrivaju svoje tajne produktivnosti.

Kako izgleda vaš prosječni radni dan? Kada počinje i na koji način?

Moj prosječni radni dan počinje oko sedam ujutro pregledavanjem vijesti na portalima i novosti na društvenim mrežama. Dan je kasnije podijeljen na rad sa ili na klijentima, operativne aktivnosti vezane uz agenciju – upravljanje ljudskim potencijalima, financije, pravni poslovi, i sastanke.

Koliko vremena provedete u uredu, a koliko vam uzimaju vanjski sastanci? Prelijeva li vam se posao i u rad kod kuće?

Da, posao mi se prelijeva i van radnog vremena, obzirom da se radi o poslu u vezi kojeg morate stalno upijati informacije, bez obzira koliko je sati i gdje se nalazite. Teško mi je reći koliko vremena provodim u uredu, a koliko vani, to uglavnom ovisi o profilu projekata na kojima trenutno radim.

Imate li neke preferencije oko toga u koje doba dana obavljate koje poslove?

Kada se na nešto trebam jako koncentrirati, ostavljam to za popodne ili večer. Jutra i glavni dio dana su rezervirani za operativne poslove i sastanke.

Koristite li neke posebne metode za povećanje produktivnosti? To-do liste, tablice ili nešto treće?

Svi sastanci, kao i važnije obveze, su mi zapisani u kalendaru kojeg uglavnom pratim na pametnom telefonu. To-do liste radimo na razini agencije, gdje su zapisani moji glavni rokovi, kao i glavni rokovi i obveze mojih kolega.

Koji stil menadžmenta primjenjujete prema svojim suradnicima? Kako postižete da obave svoje zadatke?

Moje je mišljenje da je otvorena i pravovremena komunikacija osnova dobrog menadžmenta. Takav stil primjenjuju i ostali menadžeri u Dialogu, koji su odgovorni za vođenje timova, odnosno klijenata. Svi zadaci imaju svoje rokove i svaka osoba u agenciji ima individualnu odgovornost za pravovremeno obavljanje svog dijela posla. Poslovi su organizirani tako da svakome omogućavaju dovoljno vremena da ih obavi. Ako to nije moguće, onda se raspoređuju na druge kolege, odnosno menadžment. Kod nas je pravilo da se odmah iskomunicira ako se nešto ne stiže. Na taj način imamo dovoljno vremena reorganizirati posao da klijenti ne osjete eventualno zagušenje. To je uostalom i najvažnije – da je klijent zadovoljan i da je posao obavljen na vrijeme i prema najvišim profesionalnim standardima. Za posebne napore imamo postavljen poseban sustav nagrađivanja i puno ulažemo u edukaciju i ugodno radno okruženje, što su preduvjeti da zaposlenici budu zadovoljni i da s veseljem i kvalitetno obavljaju svoje zadatke. S druge strane, redovno radimo i njihove evaluacije, gdje komuniciramo s čim smo zadovoljni, a gdje vidimo prostor za napredak. Ljudi koji žele raditi kod nas u takvim se situacijama trude taj napredak i ostvariti.

Da ih pitamo, što mislite da bi rekli o vama i vašem načinu vođenja?

Nadam se da bi rekli da sam zahtjevna, ali pravedna.

Kako uopće odabrati dobrog suradnika? Što uzimate u obzir pri zapošljavanju?

Ako uzimamo početnike, najvažnija je energija, pozitivan stav. Starije suradnike biramo prema iskustvu i kompetencijama, ovisno o tome za koju poziciju, odnosno koje klijente ih trebamo.

Marina Čulić Fischer
Marina Čulić Fischer

Opišite malo sustav u kojem radite, koliko suradnika imate i koji su glavni poslovi koje obavljate.

Dialog komunikacije su agencija za komunikacijski menadžment, specijalizirana za korporativnu, brend i digitalnu komunikaciju. Na tržištu smo već 16 godina, imamo 13 djelatnika i cijeli niz vanjskih suradnika, što uključuje individualne specijaliste, ali i kolege iz naših partnerskih agencija, koje su, kao i mi, dio BBDO Grupe. BBDO Grupa ima šest agencija, među kojima su kreativne, digitalne i medijske agencije, tako da pokrivamo cijeli spektar komunikacijskih usluga. Kroz ekskluzivni ugovor s Ketchumom ujedno smo i dio jedne od najvećih globalnih PR mreža, a posebno smo ponosni na usku suradnju s partnerskim agencijama u regiji.

Što sa sobom nosite od elektroničkih uređaja za produktivnost? Koji model mobitela imate i koristite li na njemu neke specifične aplikacije za posao?

Ja sam dugogodišnji korisnik Appleovih uređaja. Imam njihov laptop i iPad, ali najčešće mi je u rukama iPhone, na kojem za posao i u privatne svrhe koristim razne aplikacije – od kalendara, vremenske prognoze i Ubera, preko Safarija, Notesa, Google Mapsa, FB Messengera, Skype for Businessa, do You Tubea, LinkedIna i ostalih društvenih mreža.

Da pred sobom imate mladu osobu koja tek započinje karijeru u sferi odnosa s javnošću, koji biste joj savjet dali?

Da bude otvorena za sve vrste poslova u odnosima s javnošću, koji su danas kompleksniji nego ikad. Da stalno uči i obrazuje se i da kontinuirano produbljuje svoja znanja u područjima koja je posebno zanimaju i koja mogu značiti njenu komparativnu prednost u nastavku karijere.