SHARE

Dr. Kenan Crnkić, sarajevski sveučilišni profesor koji je u kratko vrijeme postao prava književno-društvena senzacija: u samo nekoliko godina stekao je neslužbenu titulu jednog od najprodavanijih pisaca u regiji, a za vrijeme u kojem se knjige sve slabije čitaju fascinantno zvuči podatak da je njegova prva knjiga “7 tajni uspjeha” doživjela svoje nedavno 20. izdanje. Prije nekoliko dana u Hrvatskoj se počela prodavati i njegova druga knjiga “Pazi kojeg vuka hraniš”, za koju mnogi ističu da je pravi knjižni hit.

Crnkić je u velikom intervjuu za našu sestrinsku publikaciju intervju.hr rekao: “Nedavno sam držao predavanje u Crnoj Gori i prišla mi je jedna žena. Pa objašnjava da je samohrana majka, s malom bebom, ostala bez posla, i govori mi “Sve je to super što pričate, ali što da ja radim?”. I ja joj kažem, evo dođite tu na pozornicu s bebom, stavite bebu na pod. Jel može sad ta beba pasti s poda? Dakle, strah od neuspjeha je glupost, jer ne možete padati dalje, možete se samo dizati. U prvoj mojoj knjizi imate priču o čovjeku koji je bankrotirao u svom privatnom biznisu kada je imao 21 godinu: “Kandidirao se za zakonodavnu vlast i izgubio s 22 godine. Drugi biznis ponovno mu je propao s 24 godine. Istovremeno je preživio i velike obiteljske tragedije, izgubio je čak tri sina, zbog čega mu je žena završila u duševnoj bolnici. S 27 godina i sam je doživio težak živčani slom. S 34 godine je izgubio izbore za Kongres. Nakon toga s 45 godina i izbore za Senat. Doživio je i potpuni fijasko kad se sa 47 godina kandidirao za potpredsjednika. U 49. godini je izgubio utrku za Senat s jednom od najvećih razlika u povijesti. A s 52 godine Abraham Lincoln postao je 16. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.”

Uspjeh je bio velika tema prve Crnkićeve knjige, a u ovoj novoj, “Pazi kojeg vuka hraniš”, bavi se srećom, o kojoj kaže: “Za sreću se treba boriti. Borba za sreću je “Pazi kojeg vuka hraniš”. Ja nemam odgovore na sva pitanja i također se borim s tim vukovima kao i svatko drugi. I meni dođu trenuci da mi se ništa ne da, ne da mi se pisati blog, postavljati nešto na Facebook, davati intervjue… ali borim se. Lako se prepustiti kolektivnoj depresiji, nego boriti se. Ali ja se borim.”

Više od dr. Crnkića pročitajte u velikom intervjuu koji je dao našem novinaru.

Nova knjiga dr. Crnkića
Nova knjiga dr. Crnkića

1 KOMENTAR

Comments are closed.