SHARE

U Zagrebu je održana glavna skupština Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj (FIC) na kojoj su predstavljeni rezultati rada Udruženja u 2016. godini. Rezultate su predstavili predsjednik Mladen Fogec i glavni tajnik Igor Zgrabljić koji je ovim putem istaknuo dvostruki porast broja članova u odnosu na 2015. godinu, uz niz uspješno realiziranih projekata koji su bili usmjereni promicanju konkretnih mjera za poboljšanje investicijske i cjelokupne poslovne klime u Republici Hrvatskoj.

Za novog člana Uprave FIC-a izabran je Burak Baykan, regionalni direktor turske Doğuş grupe koja je u sedam godina, koliko posluje u Hrvatskoj, uložila više od 250 milijuna eura i zaposlila oko 350 hrvatskih građana. Doğuş grupa je započela s ulaganjima u Hrvatskoj akvizicijom D-Marin Mandaline u Šibeniku, nakon čega su uslijedile i akvizicije D-Marin Dalmacije u Sukošanu te D-Marin Borika u Zadru, kao i ulazak u vlasničku strukturu ACI-ja s udjelom od 10,87 %. D-Resort Šibenik, prvo greenfield ulaganje Doğuş grupe u Hrvatskoj, vrijedno 25 milijuna eura, otvoren je 2015. godine. U segmentu luksuznog turizma. Doğuş grupa posjeduje najekskluzivniji i najnagrađivaniji hrvatski boutique hotel Villu Dubrovnik. Trenutačno najveći projekt Doğuş grupe u Hrvatskoj je izgradnja prvoga hotela s pet zvjezdica u centru Zadra koji će poslovati pod imenom Hyatt Regency Zadar Maraska. Hotel će pratiti rezidencijalni i komercijalni dio. Završetkom ovog projekta, ukupni iznos ulaganja Doğuş grupe u Hrvatsku porast će na 350 milijuna eura.

Na glavnoj skupštini najavljen je i veliki investicijski skup na kojem će se predstaviti najbolji primjeri privlačenja stranih ulaganja zemalja iz regije, koji će se održati u lipnju ove godine i biti nastavak prošlogodišnjeg iznimno uspješnog «International FDI Foruma» na kojem su predstavljene najbolje svjetske prakse u ovom području.

Na Skupštini Udruženja raspravljalo se i o planovima ulaganja članica i o budućim projektima koji će biti usmjereni na izgradnju stateškog partnerstva s Vladom i ostalim institucijama Republike Hrvatske, te poticanju mjera za daljnji razvoj stabilnog i predvidljivog regulatornog okvira i efikasnih tijela državne uprave.