SHARE

U okviru Tjedna mirenja 2018. koji se održava od 15. do 19. listopada u organizaciji Hrvatske udruge mirenja, danas je u hotelu Panorama obilježen Svjetski dan rješavanja sukoba – World Conflict Resolution Day.

Uz predsjednika HUM-a Srđana Štimca, predsjednika Nacionalnog udruženja medijatora Srbije Blaža Nedića, predstavnika Intrenational Development Law Organisation Ljubomira Petruljeskova i državnog tajnika Ministarstva pravosuđa Josipa Salapića, prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Šestu godinu zaredom organiziramo Tjedan mirenja, a svaki treći četvrtak u mjesecu listopadu Svjetski dan rješavanja sukoba – rješavanjem konflikata i sporova izvan sudova na miran način, rekao je predsjednik HUM-a Štimac te dodao da to nije više samo metoda rješavanja sporova nego način života i poslovanja.  Za razliku od uobičajenog formalnog sudskog postupka u kojem se svi bore da budu u pravu i da pobjede jedni druge, u postupku mirenja nije cilj da pobijedite svog protivnika već da nađete zajedničko rješenje, objasnio je Štimac.U postupku mirenje birate svog izmiritelja, osobu od povjerenja koja vam pomaže da prekinutu komunikaciju, svađu i nerazumijevanje zamijenite slušanjem, razumijevanjem i obnavljanjem povjerenja.

Grad Zagreb prati i podupire mirenje od njegovog uvođenja u Republiku Hrvatsku, a uspostavljena je i jako dobra suradnju s Hrvatskom udrugom za mirenje, kao i Službom za mirenje u Visokom trgovačkom sudu RH, Trgovačkom sudu u Zagrebu te Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, istaknula je zamjenica Majić dodavši da je Grad prepoznao ulogu mirenja kao poželjan način i moguću pregovaračku platformu za postizanje različitih vrsta dogovora. Grad Zagreb ima pozitivna iskustva u mirenju i želi biti predvodnik razvoja mirenja na razini jedinica lokalne i područne regionalne samouprave. 

Predsjednik HUM-a tom prigodom dodijelio je medijacisjke nagrade zaslužnim izmiriteljima i institucijama zaslužnim za primjenu, edukaciju, unapređenje, razvoj i promicanje kulture mira u RH u protekle dvije godine, a među dobitnicima je i Grad Zagreb.