SHARE

Sreo sam prijetelja koji sanjari o pokretanju vlastitog posla godinama… i zapeo je. Poput mnogih koji žele pokrenuti posao, napisati knjigu ili blog, krenuti s nekim drugim kreativnim ili poslovnim pothvatom, zapeo je u preplavljenosti, neodlučnosti i stagnaciji.

Podijelit ću jednostavnu tehniku pomoću koje možete prevladati ove teškoće te odmah krenuti u akciju sa svojim biznisom, knjigom, organizacijom ili drugim pothvatom. Trebat će vam samo 20 minuta.

A možda će vam promijeniti život.

Za početak, svladajte zapreke

Krenimo od onoga što ljude koči u akciji – i toga kako prevladati te uobičajene zapreke:

Osjećaj preplavljenosti: ključ za rješenje ovog problema je u tome da odaberete jedan zalogaj, jednu malu radnju, i samo krenete. Ne možete se popeti na vrh planine odjednom. Morate ići korak po korak. Stoga se usredotočite na prvi korak – a onda na onaj nakon njega.

Niste sigurni kako započeti: iskreno, nije ni važno kako ćete započeti. Jednom kad krenete, uvijek možete zaokrenuti shvatite li da prvo trebate obaviti nešto drugo. Primjer: ne znam kako pokrenuti blog – hoću li prvo početi pisati, odabrati ime, odlučiti kojom ću se temom baviti ili čitati članke o uspješnim blogerima? Nije važno od čega ćete krenuti.

Ne možete se odlučiti oko teškog odabira: oslonite se na svoju najdublju intuiciju. Da, možda će vaša odluka biti pogrešna (iako to ne možete znati), ali donošenjem odluke i poduzimanjem akcije, utvrdit ćete je li to bio pravi izbor. Učit ćete radeći, a kasnije uvijek možete promijeniti odabir.

Stvari moraju biti idealno postavljene (perfekcionizam): ovo je samo izlika zbog nesigurnosti koju osjećate. Ništa ne mora biti idealno postavljeno na početku. Krenite, ulovit ćete korak kasnije.

Čekanje na pravi trenutak: još odgađanja i izlika zbog nesigurnosti. Nikad nije pravo vrijeme. Samo krenite!

Strah od neuspjeha: svi patimo od ovog oblika nesigurnosti. Ne znamo kako će stvari završiti jer je to nemoguće znati. Voljeli bismo imati kontrolu nad ishodom, ali ne možemo – i iskreno, koliko bi to dosadno bilo, kad bismo uvijek mogli kontrolirati svaki ishod unaprijed? Lijepo je ne znati, ako prigrlimo neizvjesnost. Kako biste prevladali ovu zapreku, dopustite sebi da u cjelosti osjetite strah, uronite u tjelesni osjećaj straha. Budite nježni, znatiželjni, otvoreni osjećaju straha, pokažite sami sebi ljubav i suosjećanje. Krenite iz tog položaja otvorenosti i znatiželje, pokrenite se, poduzmite najmanji mogući korak. Vjerujte da će s vama sve biti u redu. I hoće – čak i ako vaš pothvat krene po zlu, moći ćete se nositi s time. Kao što ste mogli i do sada.

Ne znate kako nešto učiniti ili niste sigurni da znate: još nesigurnosti. U redu je osjećati se nesigurno – vježbajte s tim osjećajem kao i u odlomku gore sa strahom. Otvoreno recite sami sebi kako nitko ne zna može li učiniti išta izazovno u životu. Morate pokušati kako biste doznali. Krenite prvim korakom, idite malo po malo. Zatražite pomoć ako vam je potrebna.

Odlaganje akcije kroz detaljno proučavanje literature: ovo je opet nesigurnost koja probija i tjera vas na odlaganje konkretnih koraka. Riješite to istom metodom kao i prethodne dvije zapreke.

Ovaj popis zapreka i rješenja otkriva nam da se kroz cijelu problematiku provlače neke zajedničke teme. Pretvorimo ih u jednostavnu tehniku za pokretanje projekata.

20-minutna tehnika

Krenimo na metodu koju svi očekujete.

Pretpostavit ćemo da imate poslovnu ideju, projekt, knjigu, blog, nevladinu organizaciju koju želite pokrenuti, nešto slično tome. Ako ne, odaberite nešto od ponuđenog, pa se vratite isprobati tehniku.

Također, pretpostavit ćemo da taj posao ili projekt pokrećete jer vam je do nečega istinski stalo. Želite služiti ljudima. Ne želite samo ispasti važni ili zaraditi novac (iako, može se i to dogoditi, ali motiv mora biti dublji). Ako nemate taj dublji motiv ili osobu kojoj ste posvećeni… provedite sat vremena na otvorenom u tišini i dobro razmislite. Što vas dira do suza?

Dakle, ova tehnika zasniva se na pretpostavci da dvije prethodne tvrdnje vrijede za vas. Evo kako to ide:

Osjetite svoj strah i nesigurnost na pune 2 minute. Ovo je mini-meditacija. Ako osjećate strah od neuspjeha ili bilo koji oblik nesigurnosti (osjećaj obično nalikuje na stres, potrebu za bijegom i neodlučnost), zastanite na dvije minute. Mirno sjedite i dopustite sebi da u potpunosti osjetite strah, stres i nesigurnost. Ne svoje priče o ovim osjećajima, nego njihov fizički osjećaj. Gdje se strah/nesigurnost nalazi u vašem tijelu? Kakav je to osjećaj? Dopustite sebi da ga osjetite, pojačajte njegov intenzitet i primite ga bez ograda, otvorenim srcem. Nakon dvije minute, primijetite da ste i dalje OK, da možete preživjeti suočavanje sa strahom i nesigurnošću na način da ostane otvoreni i uspravni.

Odaberite jedan mali korak. Sad utrošite jednu minutu na izbor najmanjeg koraka kojeg se možete sjetiti. Možda prvih 15 minuta rada na postavljanju grubog okvira za vašu knjigu, ili 15 minuta telefonskih poziva ljudima od kojih očekujete potporu. Možda ima 10 stvari na svojoj to-do listi (ili stotinu), ali odlučite se samo za jednu. Neka vas instinkt vodi. Nije bitno jeste li odabrali pogrešno, samo odaberite. Nemojte da vas osjećaj nesigurnosti spriječi – možete osjetiti nesigurnost i preživjeti to. Dakle, osjetite nesigurnost, ali svejedno odaberite jedan mali korak.

Postavite odbrojavanje na svom mobitelu na 15 minuta i posvetite se koraku koji ste odabrali. Sad kad znate koji korak ćete odraditi, postavite odbrojavanje na mobitelu na 15 minuta i potpuno se pretočite u taj korak. Samo 15 minuta, dakle znate da će sve biti OK. Posvetite taj korak onome do čega vam je stalo, ljudima zbog kojih radite to što radite. Ne isključujte se i ne odlažite stvari dok traje tih 15 minuta. Samo nastavite. Držite položaje. Možete. Nasmiješite se.

Ponovite i varirajte. Utrošite 2 minute na razmatranje o tome kako je prošao korak, što ste naučili. Je li to bio dobar odabir? Trebate li možda prije odraditi nešto drugo? Ovaj dio procesa omogućuje promjenu smjera kako odrađujete stvari i doznajete više o zadatku kojim se bavite. Zatim se potapšajte po ramenu, osjetite postignuće. Udanite, uočite kako ste drugačija osoba nego ste bili prije 20 minuta.

Upravo ste pokrenuli svoj posao ili projekt. Poduzeli ste mali korak, ali to je sve što je potrebno za pokretanje. Nastavite se kretati. Ponavljajte ove korake još nekoliko puta, i uočite svoj napredak. Neka vam to bude ohrabrenje kako biste nastavioli s radom, svakog dana, zovući upomoć kad je to potrebno, podsjećajući se na to do čega vam je stalo, služeći svojim ljudima svim srcem, osjećajući nesigurnost, radosni usred neizvjesnosti.

To je vaša ljubavna priča.