SHARE

Od 13. do 18. studenoga u četiri paviljona Zagrebačkog velesajma će se održati dva važna sajma, 41. Međunarodni sajam knjiga i učila INTERLIBER te 43. Hrvatski sajam inovacija INOVA, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Mišo Nejašmić.

Malo koji grad se može pohvaliti domaćinstvom takvih važnih sajmova kakvi su Interliber i Inova. Zagrebački velesajam će tako idućeg tjedna postati središnje mjesto zagrebačke kulturne jeseni, a i najprivlačnije okupljalište inovatora i ljubitelja moderne tehnologije, naglasila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Također, organizatorima i izlagačima je zahvalila, a sve ljubitelje knjige, kulture i inovacija je pozvala da posjete ove sajmove kao uvertiru u nadolazeći Advent u Zagrebu.

Direktorica Tomšić je istaknula da je Interliber, a koji se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, središnje mjesto ovog dijela Europe za promoviranje  knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja i da okuplja  mnogobrojne nakladnike i knjižare. Interliber svojim izlagačkim segmentom, sadržajem i programom u velikoj mjeri doprinosi razvoju kulture čitanja, usvajanja znanja i naobrazbe pisanom riječju, rekla je. Dodala je da ove godine sudjeluju više od 300 izlagača iz 13 država, od Austrije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije do Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Posjetitelje očekuju predstavljanja novih knjiga, i domaćih i inozemnih autora, druženja i razgovori s književnicima, mnogobrojne čitaonice i radionice, ceremonije dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, glazbeni program te  strukovni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, mnogobrojni okrugli stolovi i panel-rasprave.

Prateći program suorganizira Zajednica nakladnika i knjižara, a njezin predsjednik Mišo Nejašmić je istaknuo kako je uvjeren da će u sljedećih nekoliko godina Interliber prerasti u vodeći sajam knjiga u ovome dijelu Europe.

Direktorica Tomšić je najavila i program 43. Međunardnog salona inovacija – INOVA 2018, u organizaciji Saveza inovatora Zagreba. Inova je druga najstarija izložba inovacija na svijetu i druga najveća manifestacija svoje vrste u Europi. Tradicionalna izložba posjetiteljima nudi tisuće hrvatskih i svjetskih inovacija i predstavlja odličnu prigodu za susret hrvatskih inovatora i poduzetnika s inozemnim kolegama. Kako se čulo, u paviljonima 7 i 7a posjetitelje očekuje više od 400 izložaka iz 27 država svijeta te brojni prateći sadržaji poput stručnih skupova i atraktivni program nagrađivanja na temelju odluka međunarodnog žirija.

Ulaz na sajmove INTERLIBER i INOVA za sve je posjetitelje besplatan.