SHARE

Svi građani koji su vlasnici dionica ili drugih vrijednosnih papira od danas mogu pratiti svoj vlasnički račun i svoje transakcije i putem sustava e-Građani, uslijed povezivanja usluge Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani. Navedenim povezivanjem sustava e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani, SKDD je omogućio građanima brže i lakše korištenja svojih usluga na maksimalno siguran i pouzdan način.

Korištenje usluge SKDD e-Ulagatelj moguće je online, kroz web portal, jednostavno i brzo, bez potrebe za dostavu naloga i ovjere kod javnog bilježnika. Povezivanje sa sustavom e-Građani ostvareno je zahvaljujući suradnji SKDD-a s Ministarstvom uprave i Financijskom agencijom, a građanima je osigurana neophodna razina 3 sigurnosti kvalitete autentifikacije kakvu koriste Financijska agencija ili banke za korištenje usluga internet i mobilnog bankarstva. Građani će putem sustava e-Građani moći dobiti uvid u svoje transakcije s vrijednosnim papirima, provjeriti svoje stanje vlasništva nad dionicama, provjeriti stanje računa i promjene po računu, pregledati isplaćena i neisplaćena sredstva iz korporativnih akcija, ažurirati podatke o dopisnoj adresi, bankovnom računu za isplatu itd.

“SKDD prati najsuvremenije sigurnosne protokole, a svoje poslovanje, standarde i usluge razvijamo svakodnevno. U skladu s tim, unaprijeđenje prijašnje usluge Moj e-račun u e-Ulagatelj vidjeli smo kao logičan smjer kojim ćemo našim korisnicima omogućiti još bezbrižnije i praktičnije svakodnevno nadziranje svog računa. Povezivanje usluge SKDD e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani je tek prvi korak u sinergijskom korištenju već izgrađene visokokvalitetne javne infrastrukture za identifikaciju i autentifikaciju građana Hrvatske i komunikaciju između pružatelja javnh usluga i građana”, kaže Dora Matošić, predsjednica Uprave SKDD-a.

Povezivanje usluga SKDD e-Ulagatelj sa sustavom e-Građani otvara i brojne nove mogućnosti. Naime, obzirom da je sustav e-Građani povezan sa analognim infrastrukturama drugih država članica Europske unije, sljedeći korak je omogućavanje građanima drugih država članica EU korištenje online usluga SKDD-a.

Za korištenje usluga u sustavu e-Građani potrebno je imati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav). Svi građani koji već imaju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), korisnici su Internet bankarstva, elektroničkih servisa i svi drugi koji već imaju pristup sustavu e-Građani mogu od sada koristiti i usluge SKDD e-Ulagatelj u punom opsegu.