SHARE

Već tradicionalno, na Cvjetnom trgu po dvanaesti put je obilježen Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice s ciljem podizanja svijesti o prevenciji HPV infekcije i raka vrata maternice.

Kupnjom i prodajom mimoza podršku akciji dala je i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić te je naglasila da Grad Zagreb i gradonačelnik redovito podržavaju sve javnozdravstvene akcije. Na taj način osvješćujemo važnost prevencije bolesti. Važno je naglasiti da postoji učinkovito cjepivo te senzibilizirati javnost i slati dodatne informacije jer to donosi učinkovite rezultate – od prošlogodišnje javne akcije do danas broj oboljelih žena se smanjio za 100. 

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva RH, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića te Gradske skupštine Grada Zagreba.

Uz edukaciju i savjete liječnika kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti razorne posljedice ove opake bolesti, građani su dobrovoljnim prilogom za mimoze pomagali oboljelima od raka.