SHARE

Danas je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić na Zagrebačkome velesajmu otvorio 6. međunarodnu konferenciju Smart Cities koju je organizirao poslovni tjednik Lider.

Konferencija je okupila predstavnike gradova, poduzetnike, akademske zajednice i javnog sektora kako bi zajednički pronašli odgovore na aktualna pitanja i kako bi detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja radi održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima.

Nakon što je pozdravio nazočne, gradonačelnik Bandić je naglasio da je Grad odavno uveo niz pametnih rješenja u, između ostalog, promet, socijalnu skrb i gospodarenje otpadom, a da su zbog pandemije COVID-19 i potresa znatno te u vrlo kratkome roku digitalizirane i neke druge aktivnosti. Među njima je izdvojio aplikaciju za online prijavu oštećenih objekata te aplikaciju s pomoću koje su se rezultati svih sigurnosnih statičkih pregleda unosili kako bi se generirala složena izvješća s potrebnim informacijama.  

„Pametan grad je onaj u kojem građani imaju raspoloživu i kvalitetnu infrastrukturu, u kojem ljudi mogu realizirati svoje ambicije te u kojem su građani prije svega sigurni. Grad Zagreb se ponosi digitalizacijom svojih usluga i transparentnošću svoje uprave. Nedavno smo ustrojili Odjel za realizaciju i koordinaciju projekata pametnog grada  „Zagreb Smart City“, što je pokazatelj da pametnim rješenjima pridajemo posebnu pozornost“, rekao je gradonačelnik.

Glavni urednik tjednika Lider Miodrag Šajatović je dodao kako je ova konferencija idealna prilika da se gradonačelnicima olakša njihov zahtijevan posao. Naglasio je da su gradovi i gradska infrastruktura iznimno kompleksni sustavi koji moraju udovoljavati brojnim potrebama te da građani često nisu niti svjesni pametnih rješenja koja im olakšavaju svakodnevnicu.

Na konferenciji je oko 250 sudionika imalo prilike podijeliti najnovija saznanja na predmetnu temu. Brojni su inozemni predavači i poduzetnici kroz panele i u diskusiji navodili gradove koji su svoja pametna rješenja uspješno implementirali u svakodnevni život.