SHARE

Svi se ponekad brinemo o stvarima koje ne možemo kontrolirati. Vodimo brigu o našim životima, financijama, zdravlju, djeci, i puno puta o stvarima koje nas se ne tiču. Toliko se puno brinemo da čak i kada nemamo razloga za brigu, postanemo zabrinuti zbog toga. Brigom ne rješavamo probleme pa zašto se onda brinete?

Mnoga su istraživanja dokazala da što se više brinemo, to je veća vjerojatnost da stvari pođu po zlu. Neki ljudi pretrpe napade anksioznosti jer se previše brinu. Ništa se ne može riješiti brigom – vrijeme je da se prestanemo brinuti i počnemo tražiti rješenja za probleme. Blog dumblittleman s nama je podijelio 11 načina kako se riješiti prevelikih briga:

1. Kako biste razbili začarani krug brige, morate priznati sebi da imate problem s time što previše brinete. Trebate se naučiti zamijeniti zabrinute misli s pozitivnim. Zamislite da problem oko kojeg se brinete ima sretan završetak. To će vas oraspoložiti i pomoći vam da se fokusirate.

2. Prestanite se brinuti. Znamo da nije lako, ali kad jednom sebi osvijestite zabrinutu misao o određenoj stvari, lakše je prestati misliti o njoj. Morate svjesno pokušavati prestati brinuti se. Zamijenite zabrinutost s pozitivnim rezultatima.

3. Suočite se s činjenicama. Morate prihvatiti činjenicu da ništa nećete postići s brigom. To ne znači da nećete uopće razmišljati o problemima pred vama, ali nećete dopustiti da vas savladaju.

4. Što je najgora stvar koja vam se može dogoditi? Budite iskreni. Što je najgora stvar koja bi vam se mogla dogoditi ako se razlog vaše brige ostvari? Pripremite se na posljedice. Smislite rješenje ako se to dogodi.

5. Naučite smanjiti intenzitet brige. Jednom kad ste prihvatili da se najgore može dogoditi, sastavite plan što učiniti kad se najgore dogodi. Tako ćete biti spremni na bilo što. Budite proaktivni.

6. Kako zabrinutost na vas djeluje emotivno? Ta misao vas može osvijestiti i lakše ćete usmjeriti misli napozitivne stvari.

7. Zapišite probleme. Dokumentirajte sve stvari koje uzrokuju vašu zabrinutost. Ako ih zapišete, nećete stalno misliti o njima i uspjet ćete ne misliti o tim problemima barem neko vrijeme.

8. Preusmjerite pažnju na druge stvari. Zabavite se nečim drugim kako bi maknuli pozornost s briga; kad pronađete zanimaciju, shvatit ćete da problem nije toliko velik kao što vam se prije činio.

9. Riješite probleme. Nakon što ste zapisali razloge zabrinutosti, možete ih jednog po jednog rješavati. Napravite plan djelovanja; idite korak po korak do rješenja.

10. Podijelite problem s nekim. Nađite si osobu od povjerenja, primjerice člana obitelji ili prijatelja. Bit ćete iznenađeni koliko vam tuđa perspektiva može pomoći. Nekad vam mogu dati uvid u stvari koji niste vidjeli jer ste se previše brinuli.

11. Savjetujte sami sebe. Zamislite da neka treća osoba ima upravo iste probleme kao i vi i dajte toj osobi savjet za rješavanje problema. Često ćete tako naći objektivno i prikladno rješenje.

Nikad nećemo moći u potpunosti prestati brinuti se, i to je u redu, ali zato možemo skratiti vrijeme koje bespotrebno trošimo na brigu.

1 KOMENTAR

Comments are closed.