SHARE

Na Strategu smo već pisali da vam tehnologija i multitasking mogu uništiti kognitivne sposobnosti. Sad ćemo pokazati kako održati mozak oštrim i britkim.

Svi bismo htjeli da nam mozak radi brže i da se lakše prisjetimo informacija. Možda mislite da vam pritom pomažu križaljke, sudoku puzle ili razne aplikacije, ali doktorica psihologije Jennifer Jones, stručnjak u području uspjeha, kaže da ne postoje pravi dokazi da takve igre pomažu u izoštravanju mentalnih sposobnosti. Ona je ponudila dnevne navike koje vam uistinu pomažu da vam mozak raste i bolje radi:

1. Ustajte u zoru, a na počinak idite nedugo nakon sumraka

Pratiti cirkadijski ritam najbolji je način za poboljšati snagu mozga, prema Jones. Kad je naš bioritam poremećen, mozak slabije procesira informacije i teže se nosi sa stresom. “Tada naše kognitivne sposobnosti ne rade na način na koji bi trebale,” kaže dr. Jones.

2. Uzimajte dodatke ribljeg ulja

Riblje ulje je puno esencijalne masne kiseline omega 3, i pomaže ukloniti stres, tvrdi Jennifer Jones. “Stres remeti naše kognitivne potencijale,” kaže ona. Riblje ulje potiče rast dendrita. “Kako bi mozak najbolje funkcionirao, moramo imati što više dendrita.”, kaže Jones. Ako ste vegan, sjemenke lana i konoplje također su pune omega 3.

3. Izađite iz komforne zone

“Vaš mozak treba nove stvari kako bi rastao,” kaže Jones. Izlazak iz komforne zone doslovno vam rasteže mozak i dendriti vam postaju kao velika drveća s punim granama, a ne malo grmlje. Ako vas je primjerice strah javnog govora, trebate više govoriti na sastancima kako bi izašli iz komforne zone.

Jones kaže da nova iskustva koja dolaze s djelovanjem van uobičajenosti i rutine, pomažu mozgu da se razvija. “Sami sebe obilježavamo i identificiramo se s vrlo specifičnim ulogama, a kad u tim ulogama ostajemo, naš mozak ne raste. Bilo što nam stvara veliku ugodu nije zapravo dobro za naš mozak.”, zaključuje.

4. Radite stvari koje vam iscrpljuju mozak

Ako vam je kao i meni matematika iscprljujuća, trebali bi upravo nju vježbati. “Kad učite nešto novo, a vaš mozak se osjeća kao da želi prilegnuti, tada znate da radite stvari koje vam pomažu mozgu da se neurološki razvija, umjesto da stagnira”, kaže Jones.

5. Pokušajte meditirati i vježbati fokusiranje uma

Postoji puno istraživanja koje pokazuju da meditacija povećava količinu sive tvari u mozgu. “Ako ne meditirate, kao da jedete brzu nezdravu hranu svaki dan,” kaže Jones. Meditacijom stupate u kontakt s nesvjesnim umom, a umnim fokusiranjem se približavate podsvjesnom umu, području koje je ključno za neurološki razvoj – “80% odluka donosite podsvjesno,” kaže Dr Jones.

Do podsvjesnog uma se dolazi hipnozom, zato i pušači često uspiju prestati nakon terapije hipnozom. Do nesvjesnog se uma pristupa dok spavate, zato najviše možemo utjecati na razvoj mozga odmah prije spavanja. Prije nego što glavu polegnete na jastuk, razmislite što je na vas imalo najveći utisak tijekom tog dana, bilo pozitivan ili negativan, i dozvolite mozgu da to procesira u snovima.

2 KOMENTARI

Comments are closed.