SHARE

Čitav život sam mrzio rano ustajati. Novinarski posao mi se sviđao jer nikad u redakciji nisam morao biti prije 10. Ponekad sam znao toliko dugo spavati da bih se zimi probudio, vidio na satu da je 5 i pitao se, je li jutro ili večer. Kasnije nisam bio toliko ekstreman, ali sam bio jedan od onih koji se briju i peru zube u isto vrijeme jer su se probudili 13 minuta prije nego moraju krenuti na posao. Takav sam bio do nedavno. A onda sam negdje pročitao da je najbolji “lifehack”, najučinkovitija životna promjena, rano ustajanje. I odlučio sam probati. Evo što sam otkrio.

Rano jutro je začarani svijet, samo oni koji ga posjećuju svakodnevno znaju koliko je njegova magija jaka. To je svijet u kojem vam telefon ne zvoni, ne opsjedaju vas kolege, nikoga od članova obitelji ne treba nigdje razvoziti. Imate vremena za sebe. Kao da ste opet u bezbrižnim tinejdžerskim godinama, kad ste bili gospodar svog vremena i mogli raditi što god ste htjeli.

Ulaznica za taj svijet nije jeftina, pogotovo ako ste skloni ustajanju u najkasnijem mogućem trenutku. Za postati redovnim posjetiteljem začaranog svijeta trebate promijeniti jednu od najukorijenjenijih navika koje imate, vrijeme kad ustajete i vrijeme kad liježete na spavanje.

Od svih životnih promjena koje vam mogu donijeti dobrobiti, rano ustajanje je vjerojatno najbrže provediva i najisplativija po tome koliko koristi donosi.

Već smo ranije pisali o dobrim razlozima za rano ustajanje u formi liste, ali nije loše ponovno posjetiti to područje i u formi članka.

Kad pišem o ranom ustajanju, mislim na zaista rano jutro. Ne 6 sati, to je prekasno. Za mene je 5 sati savršeno vrijeme – prva obveza u danu koju imam, probuditi djecu za odlazak u školu, je u 6:50. Do tada imam na raspolaganju gotovo 2 puna sata. Evo nekoliko ideja kojima možete ispuniti to vrijeme:

  • Bavite se sportom. Napunit ćete se energijom za radni dan. Pomalo ćete se i moći osjećati superiorno svima koje sretnete, jer ćete moći pretpostaviti da nitko od njih nije bio toliko vrijedan tako rano.
  • Pripremite doručak. Imate dovoljno vremena da bude razrađen, čak i pomalo dekadentan. Moj favorit su zobene pahuljice kuhane s mrkvom – u njih idu začini kao u božićne kolače, cimet, đumbir, muškatni oraščić, papar. Mirišu božanstveno i imaju okus sličan torti od mrkve.
  • Meditirajte ili radite jogu. Mentalno i duhovno se centrirajte za ostatak dana. Smirenost i koncentracija koju će vam dati jutarnji mentalni trening će vam dobro doći do večeri.
  • Čitajte. Izvrsno vrijeme za uzeti u ruke neku dobru knjigu. Poslovna i stručna literatura su osobito pogodne za rano jutro, jer vam je tada koncentracija dobra. Ako nemate vremena kasnije u danu, čitajte što god poželite. To je dobro vrijeme i za pročitati dulje članke u medijima i na blogovima koje pratite.
  • Skuhajte sjajan ručak. Imate dovoljno vremena za pripremiti kompletan ručak i spakirati ga za nošenje na posao, ili ga možete ostaviti u hladnjaku da vas čeka po povratku kući. Nije li bolje jesti domaće i svježe skuhano nego nešto kupljeno u opskurnoj pekari?

Sve ove aktivnosti imaju dvije zajedničke osobine. Kao prvo, veoma su ugodne. Većina ljudi će uživati, manje-više, u svim navedenim aktivnostima. U tome i je poanta, zato ste oslobodili jutro, hrabro se ustali satima ranije nego ste navikli. Ako jutro odvojite za takve užitke, bit ćete jako motivirani za ustajanje. Sa smješkom na licu ćete namještati alarm za 4:45 jer ćete znati da vas ujutro čeka sport pa nakon njega vrući tuš i ukusan doručak.

Druga zajednička osobina koju sve nabrojane aktivnosti imaju je da svaka sama po sebi donosi nove dobrobiti. Hranjivi doručak, ranojutarnji trening i ručak iz domaće kuhinje učinit će vas zdravima i zadovoljnima. Meditacija i joga će vam otkloniti stres. Čitanje će vas obogatiti duhovno, učiniti pametnijima i otvoriti vam nove horizonte. Ustrajnom jutarnjom praksom takvih aktivnosti, stvorit ćete valove dobrobiti, koji će se proširiti vašim danom poput koncentričnih valova koji nastanu kad se kamen baci u mirno jezero. Za kad ćete večeras namjestiti alarm?

11 KOMENTARI

Comments are closed.