SHARE

Poznati američki blogger i autor bestsellera Living Forward: A Proven Plan to Stop Drifting and Get the Life You Want, Michael Hyatt piše kako je na početku svoje karijere radio u marketinškom odjelu izdavačke kuće. Bio je pretrpan poslom i pod puno pritiska da ispostavi rezultat; u jednom trenutku ti su ga grčevi toliko obuzeli da je mislio da je samo pitanje dana kad će njegov šef shvatiti da se on s tim poslom ne može nositi.

Takav je stav stvorio osjećaj nesigurnosti – Hyatt kaže kako se osjećao paraliziranim, bojao se djelovati. Umjesto toga brinuo se i provodio veliku količinu vremena misleći o najgorim mogućim scenarijima. Borio se da se pokrene, no što je više bio usredotočen na borbu manje je posla odrađivao.

Trebao mu je savjet pa je otišao kod starijeg i iskusnijeg kolege te mu sve objasnio. On ga je strpljivo saslušao i rekao nešto što Hyatt nikad nije zaboravio:

Samo uradi sljedeću pravu stvar“.

Taj jednostavan koncept Hyattu je donio olakšanje i vratio bistrinu i to u svakoj sljedećoj takvoj situaciji.

Kako  bismo taj koncept lakše primijenili Hyatt nam donosi tri koraka kroz koja ga možemo prakticirati.

Zaboravite na krajnji ishod

Istina je da imamo manje kontrole nad ishodom nego što mislimo. Nedvojbeno možemo utjecati na njega, ali ga ne možemo kontrolirati. Također, prije nego što dođemo na željenu destinaciju mnogo će se varijabli promijeniti. Projekti i dogovori se znaju razviti kroz vrijeme. Bit će problema kao i izvora koje u ovom trenutku ne možemo vidjeti.

Fokusirajte se na sljedeću odgovarajuću akciju

S obzirom na to da je poprilično neproduktivno brinuti se o ishodu, pokušajte misliti o onome što sljedeće trebate/možete napraviti da se projekt pomakne korak naprijed. To je puno pristupačnija opcija od nečeg smještenog daleko u budućnosti.

Napravite nešto SADA

To je ključ. Nešto je bolje nego ništa. Prečesto mislimo da nam mora biti kristalno jasno kako će stvari na kraju ispasti. „Prema mom iskustvu“, kaže Hyatt, „rijetko kad je tako“.

Spominjana bistrina uključuje znanje, ali i djelovanje. Kada ne možete pročitati znak, možete pokušati razmisliti o tome što može značiti, protrljati oči i promijeniti fokus, kupiti bolje naočale ili zamoliti prijatelja da vam ga rastumači.

No najbolji i najlakši način da dobijete jasniji pogled jest da se približite znaku. Bistrina dolazi kako se primičete svom odredištu po potrebi tijekom puta mijenjajući kurs.

Izvor