SHARE

Koliko je prvi utisak koji steknemo o nekome važan ne treba posebno naglašavati, neke greške treba izbjegavati.

Stavite se u poziciju HR menadžera koji treba razgovarati sa preko stotinu kandidata, i sve je jasno. Slabiji stisak ruke sugerira introvertiranost, kao i nedostatak karaktera, a čvršći društvenost i postojanost. Znate i sami da je u narodu oduvek važilo da se beskarakternim osobama smatraju oni koji se ne rukuju „muški”.

Previše pokreta rukama

Gestikulacija objema rukama može potkrepiti verbalne argumente, ali gledajte da ne mlatarate besciljno. Na ovaj način nećete odati utisak energične, već neurotične osobe.

Premalo ili previše osmjeha

Osmjeh je odraz otvorenosti i ljubaznosti. Ne treba ga štedjeti, ali ne treba ni pretjerivati. Obuzdajte nagon da se osmjehujete kada tome nije ni mjesto ni vrijeme. U protivnom se vašem potencijalnom poslodavcu može učiniti da se „cerite” ili da nešto prikrivate. I jedno i drugo su jasni signali da treba dvaput razmisliti hoće li vam pokloniti povjerenje.

Uvrtanje kose ili učestalo dodirivanje lica

Iako dok razmišljamo često oslanjamo bradu o ruku, kontakt ruku i lica treba izbjegavati. Dodirivanje nosa, na primjer, od pamtivjeka je bilo znak da netko laže.

Prekrižene ruke

Riječi se još i mogu obuzdati, ali govor tijela nikad ne laže. Prekrštanje ruku može se pročitati kao zauzimanje defanzivnog ili, što je još gore, prepotentnog stava. A znate i sami da nijedan menadžer ne želi da u timu ima ni nadmene ni uplašene ljude.

Skretanje pogleda sa očiju sugovornika

Oboren pogled ili stalno osvrtanje sugeriraju nedostatak samopouzdanja, strah ili nezainteresiranost. Ne kaže se bez razloga da su oči ogledalo duše. Nastojte održati kontakt očima, a ako na intervjuu s druge strane stola sjedi više od jedne osobe, uvijek gledajte u oči osobu sa kojom razgovarate. Također, spuštene obrve mogu sugerirati neprijateljstvo ili neslaganje.

Nitko se ne rađa sa vještinama koje su danas potrebne za uspjeh. Samopouzdanje se stiče i uči, ne dobija se rođenjem. To je odlična vijest za sve, jer to znači da svako može da uvježba i usavrši sposobnost vlastite samoprezentacije. Kada ove vještine osobnog i profesionalnog razvoja iskombinirajte sa biznis vještinama kojima se može ovladati, uz dobro osmišljene tečajeve i odlične predavače i mentore, onda je vaš uspjeh zagarantiran. Ne čekajte sljedeći intervju. Počnite odmah i tako osigurajte sebi uspeh.

Ostavi odgovor