SHARE
Apple Watch

Ovih dana korisnicima u SAD-u i još osam zemalja stižu poštanski paketi s prvim primjercima Apple Watcha, pametnog ručnog sata kompanije iz Cupertina, koji se povezuje s iPhoneom i daje djelomičnu funkcionalnost pojedinih aplikacija te služi kao detektor tjelesne aktivnosti. I naravno, pokazuje koliko je sati.

Apple Watch se u prvom tjednu prednarudžbi prodao u većem broju primjeraka nego svi Android pametni satovi tijekom cijele 2014. Koliko god je ranije izgledalo da tržišta za smartwatch nema, čini se da ga je Apple ipak pronašao, ili barem stvorio.

Svojedobno se vjerovalo i da nema tržišta za skupi mp3 player, pa je iPod ipak dugi niz godina bio najprodavaniji Appleov proizvod. Nakon toga su razni analitičari bili mišljenja da mobitel mora imati tipkovnicu, a svi znamo kako je to završilo.

Skepsa je prevladavala i pri lansiranju iPada, a danas su tableti posebna kategorija koja se prodaje bolje od laptopa. Ovog su trenutka svi konsternirani Appleovom odlukom da na novi MacBook Air stavi ukupno jedan USB-C priključak, koji ujedno služi i za punjenje strujom.

Je li to najava trendova koji slijede, ili promašaj, znat će se vjerojatno na drugoj generaciji proizvoda, kao i kod Apple Watcha.

Zanimljiva je činjenica da Apple Watch prema jednom kriteriju u svakom pogledu gubi u usporedbi s mehaničkim ručnim satom. To je dugotrajnost.

Krenemo li od najjeftinijeg modela, Apple Watch Sport, čija cijena kreće od 349 USD, možemo ga usporediti s ručnim satovima slične cijene. U toj zoni su satovi modnih marki s pouzdanim i jeftinim kvarcnim mehanizmima, koji korisnika sigurno mogu služiti tri do pet godina.

Ako ćemo suditi prema ciklusu kojim se smjenjuju iPhonei, novi Apple Watch će izlaziti jednom godišnje, a preporučljivo bi bilo zamijeniti ga svake dvije godine. Po isteku određenog perioda, i Apple Watch Sport i njegov mehanički ekvivalent mogu u smeće.

Situacija se bitno mijenja na višoj razini cijene Apple Watcha, koja se kreće do 1099 USD. Za te se novce može kupiti već jako lijepi sat s mehaničkim pogonom, automatic ili na navijanje. Dostupni su već i modeli poznatih švicarskih manufaktura kao što su Baume et Mercier, Fortis ili Oris. Apple Watch bi opet valjalo zamijeniti nakon 2-3 godine, a njegovi mehanički ekvivalenti bi tada tek trebali na prvi od mnogih servisa, koji im mogu produžiti vijek na desetljeća.

Jaz je još dublji na najvišoj cjenovnoj razini, na kojoj se cijene luksuzne edicije Apple Watcha kreću između 11 i 17 tisuća dolara. Za toliko novca kupac može birati među mehaničkim satovima proizvođača kao što su Rolex, IWC, Zenith ili Blancpain. Osim što te marke nose prestiž, daju i kvalitetu – njihov sat se doslovce može prenositi s generacije na generaciju kao obiteljsko blago.

Kod nekih od njih, primjerice, određenih rjeđih modela Rolexa, se čak i na preprodaji može profitirati, ili će barem zadržati veliki dio uložene vrijednosti. Apple Watch će čak i u toj cjenovnoj kategoriji biti spreman za zamjenu za nekoliko godina. Za superbogate sklone razmetanju je to možda i prednost, za sve ostale ne bi smjela biti.

Ostavi odgovor