SHARE
stres
Ovaj lijepi radni i životni prostor narušen je gomilama nepotrebnih stvari (Flickr / flickr.com/photos/polkadotcreations/)

Neuredan radni ili životni prostor može biti znak neurednog uma, ali vrijedi i obratno: rad i život u neurednom prostoru mogu poremetiti mentalne procese. Najveći problem kod neurednih prostora je nakupljanje nepotrebnih stvari. One mogu izazvati stres, narušiti unutarnji mir, poremetiti koncentraciju potrebnu za obavljanje posla i odvući pozornost s bitnih stvari.

Bloger Henrik Edberg uvjeren je da se nepotrebnih stvari možete riješiti uz nekoliko jednostavnih strategija, koje čak ni ne traže puno vremena.

Najvažnije je biti svjestan da nagomilane stvari izazivaju osjećaj nelagode i stresa. Ne vjerujete li u to, prisjetite se koliko ste se mirnije i lakše osjećali prošli put kad ste doveli svoj prostor u red.

Oproštaj od nepotrebnih stvari, pa makar i samo iz jedne ladice, može biti pozitivno mentalno i emocionalno iskustvo, na stranu praktičnost i oslobođen prostor. Možda čak i možete nešto što vam ne treba staviti na Njuškalo i zaraditi koju kunu. Ili možete usrećiti nekoga kome treba baš to čega se vi želite riješiti.

Za Edbergov program dovoljno je 5 do 10 minuta dnevno. To je samo mala akcija čišćenja, ali za nekoga će to biti i prvi korak ka pojednostavljenju unutarnjeg i vanjskog života.

Evo Edbergove metode:

1. Odaberite policu ili ladicu. Ispraznite je i očistite krpom. Sve što je bilo u njoj stavite na hrpu.

2. Odlučite što ćete s predmetima iz hrpe. Uzmite svaki u ruke i zapitajte se, jesam li koristio ovo tijekom proteklih dvanaest mjeseci? Ako je odgovor na to pitanje ne, vjerojatno je da taj predmet nećete koristiti ni u budućnosti.

3. Odlučite, darovati ili baciti u smeće. Ako ste odlučili da nećete zadržati neki predmet, razmislite poznajete li nekoga tko bi ga htio imati. Ili ga darujte dobrotvornoj organizaciji. Odvojite predmete koji idu nekome od onih koji idu u smeće.

4. Pronađite dom predmetima koji ostaju. Odlučite o točnom mjestu gdje ćete ga pohraniti, tako da ga lakše pronađete. Odaberite mjesto na kojem neće stvarati nered.

5. Ako niste sigurni, stavite predmet u polugodišnju kutiju. Zatim je pospremite negdje gdje vam je pri ruci. Na njoj napišite datum kad ste je utemeljili. Ako prođe još šest mjeseci, a vi niste posegnuli za sadržajem kutije, slobodno ga bacite ili darujte.

I to je to. Pet do deset minuta dnevno, i uskoro ćete se riješiti svega nepotrebnog.

Ostavi odgovor