SHARE

Svakodnevni rad u uredu nekad može biti težak ili monoton. Evo savjeta kojim ćete svoju poslovnu svakodnevnicu učiniti ugodnijom, pozitivnijom i uspješnijom.

1. Osobne probleme zadržite – osobnim
Kad ste preokupirani osobnim problemima, teško je koncentrirati se ili biti sretan na poslu, ističe Alison Rhodes, osnivačica Balance Teama. Naravno, važno je znati da su vaša djeca tijekom radnog dana na sigurnom i pod budnom pažnjom, no morate biti svjesni da ničiji privatni život nije posve bez problema. No baš kao što se morate ‘isključiti’ s posla kad odete kući, isto tako morate svoje privatne brige i probleme ‘ostaviti’ kod kuće kako bi se na poslu mogli fokusirati i biti produktivni.

2. Kreirajte svoje uredsko ‘gnijezdo’
“Svakodnevno ste na poslu najmanje osam sati, što je vjerojatno više vremena nego što provodite u krevetu”, kaže Jennifer Star, partnerica u Balance Teamu. Učinite poslovni prostor svojim, dekorirajte svoj uredski prostor koliko god to politika kompanije dopušta i potrudite se ondje biti što opušteniji i da vam bude što ugodnije.

3. Razvijte uredsku grupu za potporu
“Okupljanje grupe kolega koji su vam slični ili dijele istovjetne životne stilove može vam pomoći u smanjenju stresa na poslu”, ističe Alison Rhodes. “Nema ništa boljeg za uklanjanje poslovnog stresa nego kad možete izraziti svoje osjećaje među ljudima koji vas razumiju”.

4. Jedite zdravo i pijte mnogo vode
“Održavanje pravilne i zdrave prehrane te dostatni unos tekućine tijekom radnog dana doista može učiniti veliku razliku u vašem energetskom nivou i pozitivnom stavu”. A ako usto još pripazite da se hranite zdravim namirnicama, a izbjegavate one štetne, poput kruha ili šećera, osjetit ćete veliku energetsku razliku.

5. Budite organizirani
Načinite jasan plan i raspored vaših poslovnih aktivnosti. “Osjećaj snage i zadovoljstva dolazi iz ostvarivanja definiranih planova”. Kad se osjećate ‘zagušeno’ poslom, pojačava se vaše nezadovoljstvo. Kad ste proaktivni i imate kontrolu, osjetit ćete više zadovoljstva, samopouzdanja i motiviranosti.

6. Krećite se
“Rad u uredu često podrazumijeva mnogo sjedenja na istom mjestu. Zato je korisno da se nekoliko puta na dan dignete s radnog stolca i – prošećete. Ako ste u mogućnosti, napravite krug oko zgrade u kojoj radite ili prošećite po samoj zgradi.

7. Nemojte pokušati promijeniti svoje kolege
Svi znamo za misao da “Ne možete nikoga promijeniti, možete samo promijeniti način na koji pristupate određenoj osobi”, ali i dalje mnogi troše vrijeme na ljutnju zbog pojedinog kolege i kolegice koji vam svojim postupcima baš idu na živce. Ne dopustite da tuđi postupci utječu na vas. Smislite način da mirno riješite eventualne sukobe i izbjegavajte neugodne situacije.

8. Nagradite se
Identificirajte nagradu izvan posla i dopustite si opuštanje. Bilo da je riječ o večeri s prijateljima, odlasku u kino, vježbanju ili manikuri, priuštite si neko malo zadovoljstvo s vremena na vrijeme. Baš kao što stres uzrokovan privatnim problemima može ometati vaš rad u uredu, tako i pozitivni aspekti vašeg života mogu utjecati na vaše raspoloženje na poslu.

9. Uzmite predah
“U jogi vježbamo dah radosti – uzimamo duh udisak, a zatim izdahnemo smijeh”, ističe Sara Schain, ravnateljica Yoga Tales studija. Stanite uspravno s rukama i nogama uz tijelo. Udahnite duboko, a zatim izdahnite osmijeh. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta.

10. Fokusirajte se na pozitivno
Prepoznajte ono što vam se sviđa na poslu, čak i ako je to nešto jednostavno, kao što su ugodni suradnici ili lijep pogled s vašeg prozora u uredu. Vi stvarate svoj vlastiti mentalni sklop i kreirate svoje raspoloženje. Ako si sami naglašavate pozitivne stvari, učinit ćete posao ugodnijim. Konstantnom zabrinutošću oko negativnih stvari samo ćete stvoriti osjećaj nelagode i nezadovoljstva.

11. Svaki dan posjetite Stratego.hr
Ako se ponekad na poslu jednostavno ne osjećate dobro ili imate različite probleme, znajte da niste jedini. A katkad pomaže i jednostavna metoda: privremeno se mentalno isključite s posla. Na Stratego.hr portalu naći ćete korisne i pozitivne članke koji će vam sigurno barem malo uljepšati dan.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor